11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAutomotoare pentru căile ferate, cumpărate de „privați”. La CFR Călători dotarea întârzie

Automotoare pentru căile ferate, cumpărate de „privați”. La CFR Călători dotarea întârzie

În vreme ce societatea de stat CFR Călători folosește pe rute de navetiști trenuri clasice, cu costuri mari, operatorii privați cumpără automotoare.

Operatorul privat de transport feroviar Astra Trans Carpatic, deținut de omul de afaceri arădean Valer Blidar, a cumpărat 15 automotoare de la căile ferate din Danemarca, DSB, informează Club Feroviar.

Trei dintre acestea au ajuns deja în România și urmează să intre în etapa de probe, urmând ca apoi să fie puse în circulație pe rețeaua de transport feroviar din România. Automotoarele IC2 sunt alimentate de două grupuri motoare diesel, cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Fiecare garnitură este compusă din două vagoane articulate cu o lungime totală de 48 de metri, având o capacitate de până la 113 pasageri.

În acest timp, societatea de stat CFR Călători tot așteaptă dotarea cu automotoare, pentru a înlocui trenurile clasice pe rutele Regio (foste Personale). Societatea are în exploatare mai puțin de 100 de automotoare Siemens Desiro, cunoscute sub denimirea de „Săgeata Albastră”, ale căror costuri de transport sunt mult mai reduse decât în cazul unui tren clasic (consum de motorină de doar 60 litri/100 km, față de 600 l/100 km). Cât privește automotoarele electrice, cele aflate în circulație pot fi numărate pe degetele de la o mână.

Achiziția de material rulant nou – locomotive, vagoane și automotoare – pentru CFR Călători și operatorii privați, pe fonduri europene, trebuie făcută de Autoritatea de Reformă Feroviară, care întârzie însă nepermis de mult acest proces.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă