13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAustralia are prima femeie premier din istoria sa

Australia are prima femeie premier din istoria sa

Julia Gillard a devenit prima femeie premier a Australiei, după ce predecesorul său, Kevin Rudd, s-a retras din cursa pentru conducerea Partidului Laburist, aflat la guvernare, relatează BBC monitorizat de NewsIn.

Rudd a luat această decizie în condiţiile în care sondajele îi anunţau o înfrângere grea, iar formaţiunea sa a suferit o scădere importantă în sondaje.

Astfel, Gillard, care a fost vicepremier înainte de a se înscrie în cursa pentru conducerea laburiştilor, nu a avut contracandidat la votul de joi dimineaţă, al celor 112 parlamentari ai Partidului Laburist. Ministrul de finanţe Wayne Swan a fost ales vicepreşedinte.

După votul ce s-a desfăşurat la sediul Parlamentului din Canberra, Gillard a declarat: “Am ajuns la concluzia că un guvern bun îşi pierde calea. Cred că am responsabilitatea de a mă asigura la următoarele alegeri că Partidul Laburist este în formă maximă”.

“Mă simt foarte onorată”, a precizat ea, admiţând, încă, că nu a fost “aleasă de poporul australian”. În aceste condiţii, ea a precizat că va cere “în următoarele luni guvernatorului general să convoace alegeri, pentru ca australienii să îşi exercite dreptul de a-şi alege premierul”.

Această lovitură de teatru din Partidul Laburist a luat pe toată lumea din surprindere, inclusiv pe experţi. “Viteza schimbărilor făcute este halucinantă”, a subliniat politologul Ealizabeth van Acker. “Ieri (miercuri – n.red.) la această oră, nimic nu sugera un astfel de scenariu”, a adăugat ea.

Ales în 2007, Kevin Rudd a pus capăt unui deceniu de guvernare conservatoare a lui John Howard. Acest fost diplomat cu faţă de adolescent, supranumit “Harry Potter” în formaţiunea sa, a reuşit să îşi menţină partidul în fruntea preferinţelor electoratului mult timp. Iar popularitatea sa era încă mare în urmă cu câteva luni. Însă aceasta a pălit în urma deciziilor politice recente ale laburiştilor: renunţarea la planul privind emisiile de dioxid de carbon, în condiţiile în care Canberra se afla în fruntea luptei împotriva încălzirii climatice, şi proiectul controversat de supraimpozitare a veniturilor din minerit.

Joi, Gillard a anunţat reactivarea planului privind dioxidul de carbon. Iar în ceea ce priveşte impozitul pe minerit, ea a afirmat că vrea consens în acest dosar. “Trebuie să facem mai mult decât să ne consultăm, trebuie să negociem (…) trebuie să punem capăt acestei incertitudini”, a spus ea. “Astăzi (joi – n.red.) deschid uşa guvernului industriei miniere şi, în schimb, cer industriei miniere să îşi deschidă mintea”, a adăugat noul premier.

În ceea ce îl priveşte pe Rudd, ea a subliniat că acesta este liderul care a ajutat Australia să traverseze criza financiară. “A fost foarte aproape de a negocia un acord internaţional privind schimbarea climatică”, a adăugat ea.

La rândul său, fostul premier a dat asigurări că se va consacra ajutării Partidului Laburist înainte de alegeri. “Am dat totul şi, în acest spirit, sunt mândru de realizările pe care le-am avut în a face această ţară mai bună”, a adăugat el. “Sunt mândru că am ţinut Australia în afara recesiunii economice globale”, a precizat el.

Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă