11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialATLETISM. „Naţionale“ de aur, la propriu, pentru Farul

ATLETISM. „Naţionale“ de aur, la propriu, pentru Farul

Atleţii constănţeni au făcut ravagii la competiţia găzduită de Bucureşti, din întreaga delegaţie doar o mică parte dintre sportivi ratând prezenţa pe podium.

Este deja o obişnuinţă ca atleţii legitimaţi la Farul să aibă performanţe deosebite la competiţiile oficiale de vară, dar această ediţie a avut o încărcătură mai mare, fiind şi criteriu de calificare pentru Balcaniada de la Piteşti. Ca ţară gazdă, România a primit dreptul de a înscrie câte doi sportivi pe probă, astfel că atleţii au tras din greu nu doar pentru medalii, ci şi pentru locul în lotul naţional, o prezenţă la Piteşti fiind cel puţin onorantă.

Pentru Constanţa, Naţionalele au fost o capodoperă, dintre cei 20 de sportivi 12 reuşind să urce pe podium, iar trei să prindă locuri în primii 5, evoluţie de excepţie pentru orice club. Regină a fost, ca de fiecare dată în ultimele sezoane, Andreea Luiza Ogrăzeanu, dublă campioană naţională la 100 şi 200 de metri. Absentă în sezonul indoor din cauza unor probleme medicale, vedeta CS Farul are un sezon în aer liber de excepţie, ea confirmând şi la Campionatul European pe echipe forma excelentă, la fel ca la Bucureşti. Datorită celor două succese, Ogrăzeanu va merge şi la Balcaniadă, aşteptările fiind la fel de mari. Al treilea aur la seniori i-a revenit lui Cornel Bănănău, la 110 metri garduri, după o cursă nebună în care diferenţa a fost făcută de trei sutimi de secundă. Cristina Iulia Bujin a luat ultimul aur al seniorilor, la triplusalt, cu un avans destul de mare faţă de restul combatantelor, dar salba de medalii a fost completată de Adrian Adel Dăianu, bronz la triplusalt, Andreea Grecu, bronz la 100 metri, Claudia Mihaela Bobocea, argint la 1.500 de metri, Cristina Carmen Toma, bronz la triplusalt şi Cristina Mihaela Sandu, bronz la lungime. Prestaţia seniorilor a fost urmată de una la fel de bună a tineretului, la triplusalt masculin, Farul reuşind chiar tripla.

Astfel, Cristi Nicuşor Boboc a luat aurul, Cristian Bododel, argintul, şi campionul naţional de la decatlon, David Robert Spiridon, medalia de bronz, între locurile 2 şi 3 diferenţa fiind de un vârf de gheată: trei centrimetri. Performanţa de la triplusalt a fost urmată, imediat, de un argint al Andreei Grecu la 100 metri, cursă nebună, unde sportiva de la CS Farul a pierdut aurul pentru o sutime de secundă. Amarul ratării Andreei a fost însă rapid eliminat prin dublul aur obţinut de Claudia Bobocea la 800 şi 1.500 de metri şi de bronzul de la săritura în lungime contabilizat de Ionuţ Grecu. Aproape de medalii şi cu “menţiuni” au fost Cristian Radu (locul 4 la 400 metri), ştafeta 4×100 metri formată din Spiridon, Boboc, George Moroşan şi Ionuţ Neagoe; Neagoe, locul 5 la lungime, şi Savinela Ciulei, locul 4 la aruncarea suliţei, farista preferând să nu participe şi la aruncarea greutăţii.

Speranţe la Balcaniadă

Pe lângă Andreea Ogrăzeanu, de la care se aşteaptă măcar un titlu balcanic, Farul a mai calificat la competiţia de săptămâna aceasta pe Mihaela Bobocea şi Cristina Bujin, dar sunt şanse, în cazul unor retrageri de ultim moment, ca şi alţi atleţi care reprezintă Constanţa să meargă la Piteşti. Progresul ultimei calificate este unul remarcabil, în condiţiile în care ea a ratat tot sezonul de sală şi o parte din cel în aer liber, după ce a fost supusă unei intervenţii chirurgicale complicate în toamna lui 2013. Revenirea lui Bujin printre protagoniste a readus CS Farul în fruntea cluburilor şi la triplusalt feminin, după anii de dominaţie de la aceeaşi probă, când vine vorba de întrecerile juvenile. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă