14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAtentatul asupra moscheii din Londra, „un act terorist islamofob”. „Lupii singuratici”...

Atentatul asupra moscheii din Londra, „un act terorist islamofob”. „Lupii singuratici” generați de „supremația albă”

Un britanic în vârstă de 48 de ani a intrat într-un grup de musulmani ce ieșeau din Moscheea din Finsbury Park, după rugăciunea de Ramadan, urlând: „Vreau să omor musulmani!”

Atacul, soldat cu un mort și zece răniți, a avut loc pe fondul comemorării uciderii parlamentarei laburiste Jo Cox, o apărătoare a drepturilor refugiaților, în contextul în care nici cauzele izbucnirii incendiului din Grenfell Tower, unde erau cazați mai mulți refugiați, încă nu au fost stabilite.

Radicalizat pe computer

Premierul britanic, Theresa May, a convocat, din nou, celula de criză „Cobra”, specificându-se că atacul asupra moscheii este tratat ca „un act terorist”. În ultima vreme, Cobra a fost convocată în urma unor atacuri teroriste de factură islamistă, fiind prima oară când se întrunește din cauza islamofobiei, ce nu mai poate fi ignorată, manifestându-se din ce în ce mai violent pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și a politicilor antimigranți și antirefugiați. Bărbatul care a intrat în grupul ce ieșea din moschee a fost internat pentru a i se face teste privind starea sănătății mintale. Același lucru s-a întâmplat și cu ucigașul laburistei Jo Cox, Thomas Mair, 52 de ani. Acesta, la 16 iunie 2016, a împușcat-o și a înjunghiat-o pe politiciană, pe motiv că aceasta era „o trădătoare a oamenilor albi”, susținând „cu pasiune” imigranții. Mair, care locuia în Birstall, era cunoscut ca fiind mai nebun, însă consultul de specialitate nu a relevat nicio problemă de sănătate mintală ce ar fi necesitat tratament. Omul era un adept al grupurilor de extremă-dreapta ce militau pentru „supremația albă”, însă nu se prezentase la sediul niciunei astfel de organizații locale și nici nu se remarcase ca militant pentru ideile acestora. Nici măcar nu participase la mitingurile acestor grupări extremiste. Se radicalizase de unul singur, la domiciliu, poliția găsind în computerul său studii despre supremația albă, KKK, Waffen SS, nazism, criminali în serie. Thomas Mair a fost condamnat la închisoare pe viață, însă cazul său rămăsese un act izolat, al unui „lup singuratic islamofob”. Până la atacul de luni!

„O s-o fac din nou”

Autorităţile britanice tratează drept un atac terorist incidentul în care o autoutilitară a intrat în pietonii care se aflau în apropiere de moscheea Finsbury Park din nordul Londrei, iar toate victimele aparţin comunităţii musulmane, a anunţat luni Poliţia Metropolitană. „Indiferent de motivaţie, incidentul este tratat ca un atac terorist”, a declarat comisarul adjunct Neil Basu, care este şi coordonatorul unităţii pentru combaterea terorismului. O persoană a murit şi alte opt au fost internate în spital, două dintre acestea fiind în stare gravă. Poliţia a răspuns apelurilor într-un interval de zece minute, timp în care autorul atacului a fost reţinut de către membri ai comunităţii musulmane. Acesta striga că vrea să ucidă toţi musulmanii, iar când a fost urcat în duba poliției repeta întruna: „O s-o fac din nou, o s-o fac din nou!”. Atacatorul a vizat în mod clar comunitatea musulmană. Traseul pe care l-a urmat este permis doar autobuzelor şi taxiurilor. Membrii comunității musulmane din Londra au delcarat că s-au confruntat cu mai multe incidente rasiste, pe fondul atacurilor teroriste islamiste, dar și a politicilor Brexit, „două aspecte care nu au nimic de-a face cu noi, musulmanii”, după cum declara un martor. „Radicalizarea islamofobilor este în creștere și pentru faptul că oamenii nu știu un lucru elementar: teroriștii nu aparțin niciunei religii. Doar se folosesc de acestea în săvârșirea actelor criminale, rezultat al unor minți categoric bolnave”.

Autoritățile britanice caută cauza incendiului din Grenfell Tower

Marea Britanie a ținut luni un minut de reculegere pentru victimele incendiului devastator produs săptămână trecută la Grenfell Tower, în vestul Londrei, unde bilanțul a ajuns la cel puțin 79 de morți.  Pompierii verifică etaj cu etaj pentru a stabili sursa izbucnirii incendiului și modul răspândirii, neexcluzând posibilitatea să fie un incendiu provocat, în acea clădire-turn fiind cazați mai mulți refugiați. Pe fondul creșterii islamofobiei în Marea Britanie, posibilitatea ca incendiul să fie provocat este destul de consistentă. Nemulțumirea populației față de răspunsul autorităților, mai ales față de atitudinea rece a premierului, Theresa May, s-a manifestat prin proteste inclusiv la sediul Primăriei. Oamenii consideră că acest dezastru, considerat de pompieri cel mai grav cu care s-au confruntat vreodată, este doar un început, în măsura în care materialele de izolare ale mai multor clădiri nu rezistă la incendii, după cum a recunoscut un director al companiei Omnis Exteriors, producătorul acelui material. În Marea Britanie, spre deosebire de alte țări, legislația nu are reglementari exprese pentru folosirea de materiale ignifuge.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă