25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAtentate anti-iraniene în Beirut, în fieful Hezbollah

Atentate anti-iraniene în Beirut, în fieful Hezbollah

Două explozii au zguduit ieri dimineaţă împrejurimile ambasadei iraniene din Beirut, iar 23 de persoane şi-au pierdut viaţa, printre care şi consilierul cultural al misiunii diplomatice iraniene. Şase clădiri ale ambasadei au fost atinse şi imaginile televiziunii libaneze Al-Mayadeen prezentau un cartier devastat, trupuri arse, răniţi, maşini în flăcări şi coloane de fum negru. Atentatul s-a produs în Bir-Hassan, un cartier rezidenţial din sudul Beirutului, în majoritate şiit şi, bastion al Hezbollah. Zona este populată de musulmani şiiţi şi în afara misiunii diplomatice iraniene, găzduieşte şi un birou al partidului şiit Amal, un aliat al Hezbollah. Se crede că una dintre explozii a vizat un convoi ce venea la ambasadă, în care se afla ataşatul cultural Sheikh Ibrahim al-Ansari. Ambasadorul iranian în Liban a confirmat moartea lui Ansari. Printre victime se află şi paznici ai ambasadei care au încercat să oprească atacatorul kamikaze pe motocicletă care se apropiase de porţile imobilului, distrus în atac. Primul atentat se pare că a fost preludiul celui de-al doilea, mult mai puternic, intervenit la câteva minute după primul. Un mare crater din apropierea porţii ambasadei Iranului relevă forţa distructivă a bombei ce fusese ascunsă într-o maşină.

Câteva minute după explozia unei motociclete, a urmat cea a unei maşini, aflată la o distanţă de 30 metri. Este al treilea atentat vizând fieful mişcării şiite Hezbollah, partid libanez armat, ai cărui combatanţi luptă în Siria alături de armata regimului lui Bashar al-Assad şi al cărui principal patron este Teheranul. Postul de pază al ambasadei a fost total distrus, ca şi faţadele a cel puţin patru clădiri situate în faţa ambasadei. Zeci de maşini şi motociclete au fost incendiate. Atacul a spulberat două luni de calm relativ în Liban şi experţii estimează că este un alt episod al războiului devastator din Siria vecină, unde Iranul, alături de alte puteri regionale, are o participare importantă.

Revendicare

Jihadiştii apropiaţi de Al Qaeda au revendicat atentatul care a vizat ambasada Iranului din capitala libaneză: „Este un dublu atac în care doi din eroii noştri sunniţi din Liban au căzut ca martiri”, declara pe Twitter Sirajeddine Zreikat, un responsabil al Brigăzilor Abdallah Azzam, un grup islamist. Al doilea atentat a fost revendicat de un grup necunoscut printr-o înregistrare video neautentificată, în care arată că este vorba de o ripostă la angajamentul Hezbollah în Siria.

Siria a condamnat dublul atentat sângeros, televiziunea publică acuzând, fără să numească, ţări din Golf, ostile Damascului. Şi a subliniat că „mirosul petrodolarilor se degajă din toate actele teroriste ce lovesc Siria, Libanul şi Irakul”, referinţă în special la Arabia Saudită şi Qatar, care susţin insurecţia siriană.

La rândul său, Iranul a acuzat Israelul că ar fi în spatele atentatului. Teheranul este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai lui Assad şi îi furnizează bani şi arme de când a izbucnit criza siriană, în martie 2011.

Atacul, survine altor două, comise în iulie şi august, care au vizat ţinte Hezbollah, intervine pe fondul unei ofensive a guvernului sirian, dusă pe trei fronturi contra insurgenţilor în periferiile sudice ale Damascului, în apropiere de Alep şi în regiunea Qalamoun, la frontiera cu Libanul, unde oraşul Qara este supus unor bombardamente intense. Totul a dus la un plus de 10.000 de refugiaţi sirieni în Liban, ţara găzduind deja peste un milion de refugiaţi.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, partid politic puternic în Liban, declara săptămâna trecută că formaţiunea sa va continua să lupte în Siria alături de trupele lui Bashar al-Assad atâta vreme cât va fi necesar. Hezbollah şi guvernul sirian sunt aliaţi apropiaţi, Siria furnizând un pod terestru pentru aprovizionarea cu arme a Hezbollahului din Iran pentru combatanţii ce luptă pe fronturile importante din conflictul sirian.

Situl „012”

Folosind imagini satelitare cu precizie geografică şi declaraţii ale martorilor oculari, opoziţia iraniană din exil, Consiliul Naţional al Rezistenţei iraniene (CNR), cu sediul în regiunea pariziană, a afirmat într-o conferinţă de presă la Paris că a descoperit un nou sit clandestin, parte a programului nuclear iranian. Mehdi Abrichamtchi, preşedintele comisiei pentru Pace şi Securitate a CNR, a precizat: „Dezvăluim existenţa altui sit nuclear nedeclarat, construit în clandestinitate şi disimulat într-o vastă zonă militară din apropierea oraşului Ispahan”. El a precizat că informaţiile au fost transmise guvernului francez şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit informaţiilor obţinute de rezistenţa iraniană, Teheranul este pe cale să construiască situri paralele clandestine pentru programul său de înarmare nucleară. Dacă aceste informaţii nu pot fi verificate în teren, se ştie că CNR a dezvăluit în ultimul deceniu existenţa siturilor şi centrelor implicate în proiectul nuclear clandestin al Iranului care au fost coroborate şi confirmate apoi de AIEA.

CNR arată că lucrările la situl cu nume de cod „012” au demarat în 2005 şi construirea tune­lelor a fost încheiată în 2009, iar construirea instalaţiilor complementare este aproape de ­final.

Cele mai citite

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă