13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAtac cu mașină-capcană în Libia. 22 de persoane au murit, alte 20...

Atac cu mașină-capcană în Libia. 22 de persoane au murit, alte 20 au fost rănite

Cel puțin 22 de persoane au murit și alte 20 au fost rănite, în orașul Benghazi din estul Libiei, după ce o mașină a explodat, potrivit unui comandant militar și unor oficialități medicale citate de Reuters, informează Agerpres.

Explozia a avut loc într-o zonă rezidențială din cartierul Guwarsha, scena unor lupte între forțele de securitate fidele guvernului din estul Libiei și Consiliul Shura al Revoluționarilor din Benghazi, o alianță a islamiștilor cu alți opozanți. Gruparea, care include și o componentă al-Qaeda, a revendicat atacul într-un comunicat postat pe mai multe site-uri media și susține că a ucis 28 de persoane și a rănit 70. În zonă acționează și Statul Islamic.

Aceasta a fost a patra explozie a unui vehicul la Benghazi în ultima săptămână. La doi ani de la lansarea ofensivei împotriva Consiliului Shura, Armata Națională Libiană (LNA) comandată de Khalifa Haftar nu controlează încă întregul oraș. A fost și cea cu cele mai grave consecințe: un martor citat de Reuters afirmă că explozia a dărâmat un imobil cu două etaje și a distrus 10 vehicule, dintre care mai multe blindate. Patru comandanți de teren s-au numărat printre victime, iar cadavrele unor soldați au rămas sub ruine.

Potrivit unui alt comandant LNA, Fadel al-Hassi, atacul a vizat o adunare a unității forțelor speciale. Trupele lui Haftar sunt aliate cu guvernul stabilit în estul Libiei din 2014, odată cu instalarea de către grupuri armate a unei administrații rivale în capitala Tripoli.

Anul acesta, la Tripoli s-a instalat un guvern susținut de ONU, dar respins deocamdată de Haftar și de guvernul din est. Președintele american Barack Obama a afirmat marți că susținerea guvernului de la Tripoli este în interesul securității naționale a Statelor Unite.

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă