33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. ATAC armat în SUA: Cel puţin 14 persoane au murit, la...

VIDEO. ATAC armat în SUA: Cel puţin 14 persoane au murit, la un centru pentru persoane cu dizabilităţi. Atacatorii, identificaţi

UPDATE: Bărbatul şi femeia ucişi într-un schimb de focuri de forţele de securitate, în urma atacului armat de miercuri din oraşul californian San Bernardino, erau soţ şi soţie. Poliţia americană consideră că wi au fost singurii atacatori, relatează Associated Press în pagina online, citată de Mediafax. 

—-

UPDATE: Cei doi atacatori au fost  Syed Farook, un cetăţean american care este inspector în cadrul Departamentului de Sănătate al comitatului, şi Tashfeen Malik, potrivit Digi 24.

—-

Syed Farook a părăsit brusc banchetul angajaţilor de la Departamentul de Sănătate Publică din comitatul San Bernardino, cu puţin înaintea atacului armat.

Cel puţin 14 persoane au fost omorâte şi au alte 17 au fost rănite după ce un bărbat şi o femeie au deschis focul, miercuri, la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilităţi din oraşul San Bernardino, în California. Atacatorii au fost ucişi de poliţiştii americani, relatează Associated Press în pagina online, citată de Mediafax. 

Preşedintele Barack Obama a condamnat vehement atacul armat din California, avertizând că în Statele Unite se remarcă o tendinţă “periculoasă” de continuare a “violenţelor cu victime multiple” şi cerând din nou modificarea legislaţiei armelor de foc.

“Congresul trebuie să ia măsuri rapide pentru remedierea problemelor legislative privind deţinerea armelor de foc”, a declarat Obama după atacul armat din orăşelul californian San Bernardino.

“Ceea ce ştim sigur este că în Statele Unite continuă o tendinţă periculoasă a violenţelor cu victime multiple”, a afirmat liderul de la Casa Albă, potrivit CBS.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul în timpul unei petreceri la centrul de servicii sociale, omorând 14 persoane şi rănind grav alte 17, într-un atac de precizie, “ca şi cum ar fi fost într-o misiune”, au afirmat autorităţile.

Câteva ore mai târziu, poliţia care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar un bărbat şi o femeie cu arme de asalt, pistoale şi haine de luptă au fost ucişi, a anunţat comandantul poliţiei din San Bernardino, Jarrod Burguan.

O a treia persoană care a fost văzută fugind în apropierea locului confruntării a fost reţinută, dar Burguan a precizat că nu este clar dacă avea vreo legătură cu atacul.

Acesta este cel mai grav atac armat din SUA după cel de la o şcoală din Newtown, Connecticut, din urmă cu trei ani, care s-a soldat cu moartea a 26 de copii şi adulţi.

Poliţia nu a elucidat motivele masacrului, dar David Bowdich, asistent al directorului Biroului FBI din Los Angeles, a declarat că sunt investigate mai multe posibilităţi, inclusiv violenţă la locul de muncă şi terorism.

 

Atacatorii au invadat Centrul Regional Inland şi au deschis focul aproape de ora prânzului, într-o zonă de conferinţe pe care Departamentul de Sănătate Publică din comitatul San Bernardino o închiriase pentru un banchet al angajaţilor, a declarat Marybeth Feild, preşedintele centrului nonprofit.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei Vicki Cervantes a declarat că, potrivit martorilor, au fost văzuţi între unul şi trei atacatori. “Au venit pregătiţi să facă ce au făcut, ca şi cum erau într-o misiune”, a adăugat ea.

Burguan a precizat că o persoană a părăsit banchetul după “un fel de dispută”, dar anchetatorii nu sunt siguri dacă acea persoană avea vreo legătură cu masacrul care a urmat.

Anterior David Bowditch, directorul adjunct al centrului FBI din Los Angeles, a declarat că sunt analizate toate ipotezele. “Încă nu ştim dacă este vorba de un incident cu caracter terorist”, a afirmat Bowditch.

“Nu avem informaţii care să arate că acest atac ar avea vreo legătură cu terorismul”, a declarat Jarrod Burguan, un oficial din cadrul Poliţiei regionale, precizând că motivele criminalilor nu se cunosc. “Ar putea fi terorism intern”, a sugerat Burguan.

Toate şcolile, centrele comerciale şi instituţiile din comitatul californian San Bernardino au fost închise în urma atacului armat.

Martori citaţi de CNN au declarat că trei indivizi au deschis focul cu mitraliere de tip AK-47 după care au fugit cu un vehicul de teren de culoare neagră.

“Avem numeroase victime, inclusiv morţi”, a declarat Vicki Cervantes, purtătorul de cuvânt al Poliţiei regionale.

Cele mai citite

Animale politice în călduri electorale

Această campanie electorală pare a fi marcată de simbolistica echitației. Candidații încalecă trotinete, biciclete, motorete, motociclete, cai de rasă. Însă adevăratul vehicul încălecat este de...

Peste 150.000 de oameni în trei zile, la West Side Flower Fest! Cel mai mare festival al florilor din România, în cifre

A doua ediție a West Side Flower Fest a venit să umple cu bucurie și frumos inimile a peste 150.000 de oameni. Parcul Drumul...

Când încep să se dea amenzi pentru nereguli în sistemul RO e-Factura

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că, deși perioada de grație a amenzilor pentru neconformare la sistemul de facturare RO e-Factura a expirat la 31...
Ultima oră
Pe aceeași temă