13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAston Martin recheamă în service 75% dintre maşini din cauza unei "chinezării"

Aston Martin recheamă în service 75% dintre maşini din cauza unei “chinezării”

Britanicii de la Aston Martin au primit o lovitură de proporţii după ce au fost nevoiţi să cheme în service nu mai puţin de 75% dintre maşinile produse în ultimii şapte ani, în total fiind vorba despre 17.590 maşini. Acţiunea s-a lăsat cu urmări, în condiţiile în care piesa furnizată de către o companie chinezească era contrafăcută, conform ANE.

Pericolul este reprezentat de braţul pedalei de acceleraţie care se poate rupe. Aston Martin a rechemat în service de mai multe ori, în ultima perioadă, maşinile sale, extinzând ulterior acţiunea la toate maşinile cu volan pe stânga, produse din 2007 încoace, respectiv toate cele cu volan pe dreapta, din mai 2012 până azi. Totuşi un singur model a scăpat, Vanquish, care, potrivit companiei, nu este afectat de această defecţiune.

Piesă contrafăcută în locul originalului trecut în acte

Potrivit unor documente ale NHTSA, autoritatea din SUA responsabilă cu siguranţa traficului, care a sesizat problema, braţul pedalei de acceleraţie poate ceda, ceea ce duce la imposibilitatea de mai accelera. La o analiză mai atentă specialiştii şi-au dat seama că de fapt este vorba despre o piesă contrafăcută, din plastic, folosită de un furnizor chinez al celor de la Aston Martin.

Shenzhen Kexiang Mould Tool, subcontractată de Aston Martin, folosea la rândul ei, în producerea pieselor pentru marca auto engleză componente de la un furnizor local, Synthetic Plastic Raw Material Co. Ltd. of Dongguan. Totuşi în acte Shenzhen spunea că foloseşte piese originale, DuPont.

Nu întâmplător americanii au descoperit neregula, având în vedere că DuPont se confruntă de mai multă vreme cu un val de piratare a produselor sale de către diverse companii chinezeşti.

Drept urmare britanicii de la Aston Martin au luat hotărârea să renunţe subcontractarul chinez şi să producă piesa din nou în Anglia. Nu au fost raportate accidente, iar din totalul de maşini majoritatea sunt din SUA (5.001 unităţi) şi Europa (7.271).

Purtătorul de cuvânt a declarat că suma cheltuită este una minimală şi că nu afectează operaţiunile companiei. La un calcul al jurnaliştilor britanici reiese că ar fi vorba de circa 2,5 milioane dolari (puţin peste 2 milioane euro), bani scoşi din buzunarul Aston Martin. Deşi nu este o sumă mare, britanicii au reuşit cu greu să strângă fonduri în ultima perioadă pentru dezvoltarea de noi modele, atât de vitală pentru viitorul companiei.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă