12 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialAsociații de elevi și părinți cer decontarea integrală a navetei școlarilor

Asociații de elevi și părinți cer decontarea integrală a navetei școlarilor

Mai multe asociații de părinți și elevi acuză Guvernul României că prejudiciază zilnic pe cei peste 130.000 de elevi navetiști.

„Continuând politica guvernărilor anterioare, Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloș încurajează părăsirea timpurie a școlii, refuzând să adopte măsuri în sensul sprijinirii elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și încălcând cu bună știință Constituția României“, se arată într-un comunicat de presă semnat de Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar. Acestea solicită adoptarea în cel mai scurt timp a Ordonanței de Urgență privind decontarea integrală a navetei și demiterea funcționarilor și demnitarilor care se fac vinovați de întârzierea produsă.

La începutul lunii august organizațiile semnatare au solicitat Guvernului României să adopte, până la începerea anului școlar 2016-2017, o Ordonanță de Urgență în sensul decontării integrale a costurilor aferente navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu. În data de 27 august, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a pus în dezbatere publică pro­iectul Ordonanței de Urgență, asumându-și adoptarea acestuia până pe 12 septembrie, dată la care elevii au început cursurile noului an școlar. 

Reprezentanții Ministerului Educației au declarat că au în vedere această problemă și că vor reveni cu un punct de vedere pe larg.

Drept încălcat

„În acest moment ne aflăm în a patra săptămână de școală, iar Guvernul României refuză să adopte o măsură pentru facilitarea accesului liber la educație al celor peste 130.000 de elevi navetiști, cărora le este încălcat flagrant dreptul la învățământ gratuit, fiind supuși zilnic riscului de a abandona școala, din cauza lipsei banilor pentru plata costurilor navetei. Cabinetul Cioloș continuă politica începută de Guvernul Ponta, care, în august 2013 a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km“, spun cei care au semnat protestul. În momentul de față, elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă