16 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăSpecialArmata cumpără fără licitație radare de 32 milioane USD. Lângă un...

Armata cumpără fără licitație radare de 32 milioane USD. Lângă un asemenea radar s-a prăbușit avionul Aurei Ion

După cum informam,  marți, pe site-ul Rl, Ministerul Apărării Naționale a cumpărat fără licitație rachete antitanc în valoare de circa 130 de milioane de euro. Achiziția a fost decisă la sfârșitul anului 2015.

Dar aceasta nu este singura achiziție fără licitație a MApN.

Departamentul pentru Armamente din MApN a anunțat, miercuri, o achiziție în valoare de 32,7 milioane de dolari, pentru două sisteme radar TPS-77. Achiziția, decisă tot în anul 2015, se face tot fără licitație, prin negociere cu o singură firmă: Lockheed Martin Overseas Corporation – LMOC din SUA.

Radarele vor fi livrate Forțelor Aeriene Române în anul  2017.

Citește și:  Ministerul Apărării cumpără fără licitație rachete antitanc de 130 de milioane de euro

De ce cumpără România  radare de 32,7 milioane de dolari, fără licitație?  Departamentul pentru Armamente din MApN justifică această procedură explicând că “radarul tridimensional cu distanţă mare de descoperire, mobil-TPS-77 reprezintă varianta mobilă a radarului FPS-117 aflat deja în dotarea Armatei României, de peste 18 ani, şi care şi-a demonstrat fiabilitatea şi compatibilitatea cu nevoile specifice Forţelor Aeriene Române”.

Un alt avantaj este, potrivit responsabililor militari români,  faptul că  TPS-77 și FPS-117  “au configuraţii hardware şi software similare, care permit integrarea fără eforturi a variantei nou-achiziţionate, folosirea în comun a loturilor de piese şi utilizarea echipamentelor de testare sau asistenţă tehnică dezvoltate pentru FPS -117”.

Așadar, noile radare TPS-77 au “configuraţii hardware şi software” ca radarele de acum 18 ani.

Poate că, pe plan mondial,  în domeniul hadware, sistemele  radar nu au  evoluat prea mult în ultimii 18 ani. Dar este evident că, în aceeași perioadă, softurile a evoluat  – atât pentru avioanele potențial inamice, cât  și pentru  radarele care ar trebui să le descopere.  Iar o eventuală modernizare a sistemelor TPS-77 ale României, pentru aducerea lor la zi, va costa cu siguranță bani în plus, tot din bugetul MApN, adică din bani publici.

Citește și: România cumpără armament disponibilizat de SUA

Forțele Aeriene Române au în dotare cinci sisteme radar fixe model  FPS-117, intrate în funcțiune în ultimii 18 ani. Conducerea MApN se declară mulțumită de ele. Totuși, unul dintre aceste radare este amplasat pe Muntele Mare, foarte aproape de zona în care s-a prăbușit, la 20 ianuarie 2014,  un avion civil.

În acel accident au murit doi oameni – pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion. În ciuda radarului FPS-117, epava avionului a fost găsită la peste patru ore de la prăbușire. Timp în care Aurelia Ion a murit de hipotermie.

În ultiimii ani, diferite țări ale lumii, aflate în relație bună cu SUA, au primit în dotare radare de fabricație americană, TPS-77. De exemplu, potrivit unei informații postate pe site-ul http://defence.pk, Pakistanul a primit asemenea echipamente radar încă din anul 2008. Iar Pakistanul nu are, precum România, misiunea să apere Flancul Estic al NATO și al Uniunii Europene.

Citește și: Familia Aurei Ion, victimă în accidentul din Apuseni: Un avocat al familiei a fost angajat în echipa de avocați a ROMATSA

 

 

 

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul...

Talibanii cer ajutor umanitar pentru a trece peste iarnă

Talibanii cer ajutor umanitar internațional pentru a trece peste iarnă. Regimul de la Kabul, venit la putere în luna august printr-o intervenție armată sângeroasă,...

Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV 2. Ce simptome au pacienții

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique...
Ultima oră
Pe aceeași temă