15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialArhitectul Strajan cercetat de procurori

Arhitectul Strajan cercetat de procurori

Procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia fac verificari, impreuna cu politisti si specialisti ai Muzeului National al Unirii, in legatura cu provenienta unor obiecte de patrimoniu aflate in colectia privata a arhitectului si omului de afaceri Ioan Strajan. Arhitectul a gasit aceste obiecte in timpul sapaturilor efectuate pe mai multe terenuri private de pe raza municipiului Alba Iulia. Potrivit legii, el ar fi trebuit sa ii anunte imediat pe arheologi, care ar fi trebuit sa inceapa sapaturile pentru a oferi terenului descarcarea de sarcina arheologica.
Surse oficiale sustin ca la atelierul cunoscutului arhitect albaiulian a fost efectuata o perchezitie soldata cu confiscarea a peste 300 de piese, statuete sau monede vechi. Aceleasi surse au precizat ca la momentul actual arhitectul Strajan nu este urmarit sau cercetat penal. O decizie in privinta sa va fi luata la finalul procedurii de expertizare a obiectelor.
Directorul adjunct al Muzeului National al Unirii, Viorica Suciu, a declarat ca unele dintre bunurile confiscate au fost clasificate drept piese de patrimoniu. Printre bunurile confiscate de la arhitectul Ioan Strajan se numara si un "portret juvenil", despre care au existat dispute ca ar fi fost fals. Controversele au fost inlaturate dupa ce o expertiza efectuata la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei a aratat ca piesa este veritabila.
In total, mai multe mii de piese de patrimoniu, monede sau obiecte arheologice, au fost recuperate in ultimele luni de autoritatile romane de la colectionari sau cautatorii de comori din judetele Alba sau Hunedoara, obiectele fiind date in custodia Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Directorul adjunct Viorica Suciu a declarat joi ca institutia a primit in custodie in ultima perioada aproape 10.000 de obiecte atat monede izolate cat si tezaure monetare dar si piese arheologice recuperate din diverse situri arheologice. Suciu a spus ca majoritatea pieselor au fost confiscate de politisti sau procurori de la colectionari sau cautatorii de comori din judetele Alba sau Hunedoara.
"In custodia muzeului albaiulian se afla mii de piese care provin din zona Muntilor Orastiei dar si din situl Apulum. O parte au fost preluate de la muzeul din Deva iar altele au fost confiscate de organele de politie sau procurori. Sunt o serie de piese care au fost expertizate, altele sunt in curs de expertizare", a spus Suciu.
Toate aceste obiecte trebuie expertizate.
Ioan Strajan este cel mai cunoscut arhitect din Alba Iulia si in acelasi timp un prosper om de afaceri. El este proprietarul unei firme de constructii care a derulat cateva proiecte imobiliare importante din Alba Iulia si din judetul Alba. Ultima mare realizare a acestuia este proiectul unui complex de tip mall, care este in faza de constructie. Alaturi de alti oameni de afaceri din Alba Iulia, Strajan este actionarul SC "Mall Alba" SA, care a lansat proiectul complexului in asociere cu Consiliul Local. Biroul de arhitectura detinut de acesta este, de asemenea, partenerul Primariei Alba Iulia in proiectul de revitalizare turistica a Cetatii Vauban. Arhitectul este cunoscut ca un pasionat colectionar, de unde si prezenta obiectelor confiscate de politisti si procurori in atelierul lui.

Cele mai citite

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...
Ultima oră
Pe aceeași temă