12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialAproximativ 1.000 de persoane, la manifestările comemorative organizate la Miercurea Ciuc

Aproximativ 1.000 de persoane, la manifestările comemorative organizate la Miercurea Ciuc

Aproximativ 1.000 de persoane au participat, joi, la festivitatea de comemorare dedicată împlinirii a 164 de ani de la izbucnirea Revoluţiei de la 1848 la Budapesta, organizată în faţa Primăriei Miercurea Ciuc, la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu, potrivit Mediafax.

Un grup de călăreţi îmbrăcaţi în straie secuieşti, purtând drapelul roşu-alb-verde şi steagul secuiesc, au intrat în Piaţa Cetăţii, dând startul principalei manifestări comemorative organizate în Miercurea Ciuc, la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru început a fost intonat imnul de stat al României, primele două strofe ale acestuia fiind cântate de elevii de la Liceul de Artă “Nagy Istvan” din Miercurea Ciuc, acompaniaţi de fanfara din Sânmartin şi aplaudaţi de mulţime.

A urmat intonarea imnului Republicii Ungare, interpretat de corul de fete al Liceului “Kossuth Lajos” din Cegléd şi fredonat de toţi participanţii.

Spre deosebire de comemorarea de anul trecut, la care au participat mai multe personalităţi ale vieţii politice din România şi Ungaria, cum ar fi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vicepremierul Republicii Ungare Semjen Zsolt şi fostul vicepreşedinte al Parlamentului Europan (PE) Tokes Laszlo, de această dată au fost prezenţi doar parlamentarii UDMR din Harghita, ţara vecină fiind reprezentată de secretarul de stat pe probleme bisericeşti, civile şi ale minorităţilor din cadrul Ministerului ungar al Administraţiei şi Justiţiei Szaszfalvi Laszlo.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a rememorat evenimentele de la 1848-1849, precum şi dezideratele revoluţionarilor, rămase la fel de actuale şi în 2012.

Secretarul de stat ungar Szaszfalvi Laszlo a declarat, în discursul său, că Ungaria sprijină orice formă de autonomie “care se desfăşoară în pace” şi a susţinut că “autonomia nu ar slăbi, ci ar întări România”.

După depunerea de coroane la statuile revoluţonarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu, cele aproximativ o mie de persoane au intonat imnul secuilor.

La comemorarea din Piaţa Cetăţii au participat şi câţiva reprezentanţi ai Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate care au purtat drapelele Ungariei şi pe cele arpadiene.

Au mai fost depuse coroane la statuia generalului Gal Sandor, din piaţa care îi poartă numele, unde au participat tot aproximativ o mie de persoane.

La manifestările care au fost organizate de UDMR au participat şi reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM) şi cei ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT).

Suita manifestărilor comemorative se va încheia cu un spectacol de gală la Teatrul Municipal “Csíki Játékszín”, la care vor participa, printre alţii, Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita, Corul de fete al Liceului “Kossuth Lajos” din Cegléd şi Corul Liceului de Artă “Nagy István” din Miercurea Ciuc.

Ziua de 15 martie a fost marcată de manifestări comemorative în toate localităţile judeţului Harghita.

Cele mai citite

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Europa League: Leverkusen, aproape de finală. Remiză în meciul dintre Marseille și Atalanta

Noua campioană a Germaniei Bayer Leverkusen este cu un pas în finala Europa League, după ce a învins-o în deplasare pe AS Roma cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă