14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialApropiaţii lui Gülen, vânaţi și în Africa

Apropiaţii lui Gülen, vânaţi și în Africa

Ankara și-a înmulţit presiunile împotriva reţelelor imamului Fetullah Gülen și emisarii turci cer închiderea a numeroase școli.

După puciul eșuat din 15 iulie, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a desemnat ca autor pe imamul Fetullah Gülen și a declanșat o epurare fără precedent în aparatul de stat.  Ramificaţia mișcării lui Gülen, „Hizmet“, a depășit graniţele Turciei, fiind prezentă în 120 de ţări. În Africa s-a instalat de la mijlocul anilor 1990 și a vizat domeniul educativ, în 40 de state fiind vorba de „școlile Gülen“.

Turcia nu a întârziat să lanseze o ofensivă diplomatică împotriva activităţilor Hizmet, altădată aliatul partidului la putere în Turcia, AKP, astăzi calificată „organizaţie teroristă“. Oficiali turci sunt în campanie în Senegal și Maroc. Nu se risipiseră încă norii de fum de deasupra Parlamentului turc, când guvernul somalez difuza un comunicat: „La cererea fratelui nostru Turcia, miniștrii au căzut de acord să închidă structurile Academiei Nilului (o fundaţie legată de Gülen), inclusiv școlile, spitalele, etc“.

Dacă Mogadiscio a dat dovadă de celeritate faţă de cererea Ankarei, alte state întârzie să se execute, dar diplomaţia turcă și-a trimis emisarii.

În cadrul unei „misiuni de urgenţă“ la Dakar a Consiliului relaţiilor economice externe ale Turciei la finele lui august, Senegal a sfârșit prin a ceda cererilor Ankarei și a închis cele 15 școli considerate legate de Gülen. Ca urmare, turcii au ales să facă din Senegal unul din partenerii lor privilegiaţi în Africa.

La 24 august, altă delegaţie turcă, compusă din trei membri ai partidului AKP, la putere,  s-a deplasat în Maroc pentru a convinge responsabilii masocani de „periculozitatea“ mișcării güleniste.

Ambasadorul turc la Rabat declara că „mai multe ţări au închis școlile legate de Gülen, ca Somalia, Niger, Guineea Ecuatorială, Bielorusia“.

În schimb, Kenya, Tanzania și Nigeria au refuzat închiderea acestui tip de instituţie și ministrul Educaţiei din Nigeria susţine că Turcia trebuie să aducă dovezi că aceste școli sunt legate de organizaţii teroriste și „ar fi nedrept moral și legal să se cedeze cererii guvernului turc doar pe baza simplelor acuzaţii“.

Citește și: Represalii. Nici copiii de la școlile ”Lumina” nu scapă de furia lui Erdogan

 

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Sărăcie declarată, dar, în Securitate, cu Gușă plină

Ilustrație: Marian Avramescu În super anul electoral în curs, postul de telejustiție Realitatea începe să aibă un considerabil Plus de Gușă. Realitatea pe Păcur(ă)aru a...

Tornadele au devastat statul Texas din SUA. Sute de mii de oameni au rămas fără energie electrică

Rafalele de vânt au atins puterea uraganului, iar în unele zone au fost însoţite de grindină de mărimea unei mingi de golf, conform actualitate.org. Vremea...
Ultima oră
Pe aceeași temă