14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial"Apostrof" - despre un "strigat in pustiu"

“Apostrof” – despre un “strigat in pustiu”

Revista “Apostrof” trateaza pe larg si in numarul din luna mai, aparut recent, problema incalcarii flagrante a legamantului testamentar a lui Lucian Blaga, care, reamintim, alegandu-si singur locul de veci din satul sau natal, Lancram, judetul Alba, si-a motivat optiunea si prin frumusetea peisajului de la orizont, de unde se vedeau “in zare, peste copaci, peste cranguri, Rapile Rosii”.
Numai ca, sub tutela unui primar ajuns apoi prefect si astazi deputat PSD, a fost autorizata amplasarea, in cadrul programului guvernamental cu acelasi nume initiat de fostul premier Adrian Nastase, la numai 17 pasi de mormantul poetului, a unei sali de sport ce acopera zarile spre Rapile Rosii. De aici, au izbucnit protestele a peste 260 de intelectuali din toata tara.
Revista “Apostrof” reia intreaga istorie intr-un documentar voluminos, realizat de Marta Petreu, care semneaza si articolul din deschidere: “A fost o aniversare cu hala” – apropo de aniversarea a 110 ani de la nasterea lui Lucian Blaga. Dupa care urmeaza o suita de texte care de care mai incitante.
“Domul din Lancram” de Luca Moga, care ataca virulent si indreptatit decizia comisiei interministeriale formata in scopul elucidarii problemei, verdictul fiind “o fatadizare tratata plastic corespunzator acestui monument istoric”. (Biserica si cimitirul vechi, care in secolul al XVI-lea a fost rezidenta episcopala), decizie care, scrie autorul, “reflecta (…) nu doar traditionala obtuzitate a autoritatilor fata de obiectiile indreptatite ale oamenilor de cultura, ci si tipica lipsa de bun simt”.
Apoi, “Daca nici Blaga nu conteaza, atunci cine conteaza?”, este, de fapt, un nou apel al Grupului de initiativa al memoriului “Salvati Cimitirul lui Blaga”, adresat autoritatilor: respectiv presedintelui Traian Basescu, premierului C. Popescu-Tariceanu, ministrului Culturii Mona Musca si ministrului delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely. S-a cerut tuturor acestor demnitari sa impuna aplicarea Legii 422/2001, conform Constitutiei, care stipuleaza ca “Nimeni nu este mai presus de lege”.
Se mai publica pe aceasta tema interventia din Senat a parlamentarului Alexandru Peres, care subliniaza si el: “Totul a inceput de la programul fostului premier “Sali de sport” si de la usurinta cu care primarul (…), astazi deputat PSD, a evitat gasirea unei solutii legale pentru constructia de acest gen”. Iar Andi Laslau scrie chiar apasat despre o incalcare a legii, doar pentru a-i face pe plac lui Adrian Nastase. Texte la care se alatura si eseul “Albastrul Lancram” de Romulus Rusan.
Din restul cuprinsului revistei mai amintim interviul lui Dorel Pavel cu Dorli Blaga din care aflam, intre altele, ca “Am jucat piesa “Cruciada Copiilor” cu papusi din plastilina”; eseul “Lucian Blaga – Erotica vitalista” de Calin Teutisan; “Epistola despre Lucian Blaga” de Michael Finkenthal transmisa din Columbia. Andrei Marga publica la rubrica “Ospatul filosofilor” un articol incitant, intitulat “Criza de motivatie. Hamermans si Ratzinger”.
Lukasc Joszef, plecand tot de la sacrilegiul savarsit in cazul mormantului lui Blaga, scrie un text critic intitulat “Transilvania in ruine”, aratand soarta trista a altor monumente de cultura.
Sub semnaturi ca cele ale lui Ovidiu Pecican, Ion Vlad, Irina Petras, Ion. M. Tomus etc. revista publica texte interesante.
De asemenea, sunt publicate poeme de Ana Blandiana si Ion Cristofor. Un numar la fel de bogat ca cele anterioare, cu texte de inalta tinuta si actualitate.

Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă