11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialApocalipsa ca desen animat

Apocalipsa ca desen animat

Mai avem exact un an pana la introducerea cartilor de identitate cu cip biometric, iar prezicerile apocaliptice nu inceteaza sa se multiplice si sa devina tot mai vehemente. Biserica Ortodoxa, nu doar in Romania, dar in intreaga Europa orientala, si-a facut din asta o tema de predilectie, cerandu-le credinciosilor sa refuze cartile biometrice intrucat cipul ar contine numarul Fiarei din Apocalipsa, 666. Desigur, in spatele acestei conspiratii mondiale pare ca s-ar afla iudeo-masoneria, iar scopul intregii manipulari cosmice este grabirea aparitiei Antichristului.

Din pacate, nu e vorba aici numai de elucubratii ale unor habotnici care gasesc ca exorcistul din Tanacu a fost condamnat pe nedrept sau ale unor exaltati New Age a caror viata intelectuala e centrata pe profetiile lui Nostradamus. Pe intreaga planeta, o serie intreaga de curente milenariste anunta Apocalipsa, atat in lumea musulmana, cat si in Americi si in Europa Occidentala. Un prieten belgian, altminteri intreg la minte, si-a instalat pe computer un calendar maya care il anunta in fiecare dimineata cate zile au mai ramas pana la Apocalipsa din 2012. Potrivit calendarului maiasilor, pe 21 decembrie 2012 se va incheia ciclul actual al planetei. Lucrul a fost interpretat de multi adepti ai acestui misticism ieftin, care se numeste New Age, ca indicand data sfarsitului lumii. Un film hollywoodian a iesit, de altfel, anul trecut, avand un mare succes de sala, cu titlul simplu: "2012". Mai avem, asadar, ceva mai putin de trei ani inaintea noastra.
Omenirea a fost intotdeauna fascinata de ideea propriului sfarsit violent. In mod regulat, se ivesc tot felul de profeti autoproclamati, care anunta data sfarsitului lumii, dupa care vine momentul comic in care nu se intampla nimic, ceea ce nu-i impiedica pe altii sa apara ulterior cu o alta data, starnind alte angoase si alte momente comice, si probabil ca asa va fi intotdeauna. Chiar si mai recent, acum zece ani, inainte de anul 2000, se prezicea o mica apocalipsa, cand computerele de pe toata planeta aveau sa se opreasca, din pricina unei erori initiale de programare, lumea avea sa ramana blocata in ascensoare, avioanele aveau sa cada si, poate, cu putin noroc, fiscul avea sa ne piarda dosarele. Nu s-a intamplat nimic din toate acestea, iar computerele fiscului par, din pacate, sa functioneze bine peste tot.

Computerele!… Acelasi prieten care asteapta Apocalipsa este un pasionat de jocuri video. si, deodata, legatura apare limpede: Apocalipsa, Armaghedonul, sfarsitul lumii aduc foarte mult cu un joc video. Cutremure, draci, calareti in cer si lacuste cat caii, tarfa cea mare urcata pe Fiara rosie, totul e parca iesit din imaginatia unui creator de desene animate si montat in stilul generatiei MTV. Poate ca asta si explica, de altfel, de ce o generatie care a fost crescuta in confuzia dintre virtual si real arata o asemenea pasiune pentru predictiile apocaliptice.
Mi-am instalat si eu pe computer calendarul maya si i-am aratat prietenului meu ca genereaza date si dupa 21 decembrie 2012. Vazandu-i dezamagirea, am incercat sa-l linistesc spunandu-i ca e probabil o greseala de programare, ceea ce l-a facut si mai suspicios, cu atat mai mult cu cat numarul meu de telefon mobil contine de trei ori cifra 6.

Dan Alexe
Dan Alexehttp://dan-alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă