13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialApărarea antiaeriană libiană a fost "puternic avariată" - Pentagon

Apărarea antiaeriană libiană a fost “puternic avariată” – Pentagon

Capacităţile apărării antiaeriene libiene au fost “puternic avariate” de atacurile coaliţiei, permiţând instaurarea “efectivă” a zonei de interdicţie aeriană, a declarat duminică un oficial de la Pentagon, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Atacurile au fost foarte eficiente şi au avariat puternic apărarea antiaeriană a regimului” lui Muammar Gaddafi, a afirmat viceamiralul Bill Gortney în cadrul unei conferinţe de presă.

Principala ameninţare împotriva avioanelor americane, britanice şi franceze care au intervenit pentru moment în Libia este reprezentată de rachetele sol-aer SA-5, cu rază lungă de acţiune, dar “capacitatea (forţelor pro-Kadhafi) de a le lansa a fost puternic redusă”, potrivit lui.

Forţele aeriene libiene nu au arătat niciun semn de activitate, iar emisiile radar – care servesc la detectarea avioanelor inamice – de la instalaţiile de apărare antiaeriană vizate de atacuri au încetat, a adăugat el.

La modul general, emisiile radar de supraveghere aeriană par acum limitate în zonele din jurul Tripoli şi Sirt, fieful colonelului Gaddafi.

Statele Unite şi Marea Britanie au lansat în total 124 de rachete Tomahawk împotriva acestor instalaţii sâmbătă.

Distrugerea majorităţii apărării antiaeriene libiene a permis instaurarea efectivă a zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei, a declarat viceamiralul Gortney.

Cele mai citite

Nouă rețea pentru a viza traficanții de migranți în domeniul digital

Discuțiile din cadrul reuniunii tematice, organizate de Comisia Europeană și Europol, au condus la concluzii cheie privind răspunsul comun la activitățile online de trafic...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă