14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialAnxietatea te face uşor de manipulat

Anxietatea te face uşor de manipulat

Frica ii face pe oamenii mai uşor de manipulat. Acesta este un loc comun pentru majoritatea demagogilor de pretutindeni. Specialiştii în psihologie politică de la Universitatea din Wisconsin-Madison au dorit să stabilească mai limpede care este legătura dintre emoţii şi opinii politice, iar concluziile lor au fost publicate într-o lucrare citată de Science Daily.

La sondaj au participat 138 de bărbaţi din Cambridge, Massachusetts. Înainte de a răspunde la întrebările pregătite de oamenii de ştiinţă, participanţilor la sondaj li s-a cerut să urmărească mai multe filme care conţineau imagini cu efect de calmare. Apoi, subiecţii au fost împărţiţi în trei grupe. Cei din primele două grupe au văzut imagini cu forme abstracte sau au ascultat muzică de relaxare.

Participanţilor la studiu repartizaţi în a treia grupa li s-a arătat, în schimb, o secvenţă din filmul Cliffhanger în care personajul jucat de Sylvester Stallone este în pericol de moarte.

Cercetătorii au descoperit că anxietatea provocată spectatorilor de vizionarea secvenţei din filmul Cliffhanger a influenţat opiniile politice ale acestora. Ei s-au declarat împotriva imigraţiei într-un grad mult mai mare decât ceilalţi participanţi la studiu.

Cercetarea este importantă pentru că arată că emoţiile dintr-un domeniu străin politicii pot altera opiniile politice. Studiul ne poate ajuta sa înţelegem mai bine de ce discursul emoţional al politicienilor ne influenţează, chiar dacă nu suntem de acord cu ideile lor.

Cele mai citite

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an; a fost un vârf de plăţi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 -...

Medvedev: “Nu trebuie să existe loc pentru sancțiuni ilegale”

Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a postat pe platforma X, fosta Twitter, un mesaj prin care a vorbit despre sancțiunile ilegale...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă