17.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialAnul şcolar a început cu proteste sindicale (video)

Anul şcolar a început cu proteste sindicale (video)

Anul şcolar 2010-2011 a început, luni, cu proteste în multe şcoli, unde cadrele didactice şi-au arătat încă o dată nemulţumirea faţă de salariile mici şi faţă de celelalte probleme din sistem.

În Bucureşti, la Liceul “Gheorghe Şincai”, cadrele didactice au acuzat corupţia şi subfinanţarea educaţiei. “Şi noi suntem marcaţi de lipsa de bani, şi noi avem copii, şi copiii profesorilor au nevoie de rechizite. (…) În loc să se reducă salariile, trebuia să fie redusă corupţia”, a declarat, pentru Realitatea TV, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori, Corneliu Rigler.

Tot în Capitală, la Şcoala Centrală, profesorii i-au transmis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să fie mai documentat în privinţa problemelor din învăţământ şi să nu ţină cont numai de părerea unor apropiaţi care ar putea fi “rupţi” de catedră şi de sistemul de învăţământ. Cadrele didactice au acuzat schimbările frecvente ale programei şcolare şi examenelor naţionale, care nu sunt în folosul elevilor. “La realizarea programei şi a manualelor, sperăm că vor fi aleşi oameni de la catedră, foarte bine pregătiţi, şi nu oamenii din birouri, rupţi de realitatea concretă”, a declarat o profesoară.

În Cluj-Napoca, profesorii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), nemulţumiţi de lefurile pe care le consideră ridicol de mici, au venit la şcoală purtând în piept, ca ecuson, fluturaşul de salariu. “Este o formă de protest tacită, dar suntem alături de părinţi şi elevi în această zi festivă”, a declarat preşedintele FSLI Cluj, Lucia Cojocaru.

Protestul s-a desfăşurat inclusiv la liceul unde învaţă fiicele premierului Emil Boc.

În Ilfov, la Voluntari, elevii au protestat cot la cot cu profesorii faţă de înlocuirea din funcţie a directoarei şcolii. “Nu am intrat la clasă pentru că, la sfârşitul lunii iulie, directoarea Daniela Barbu a fost demisă fără niciun motiv. (…) Este o formă de protest. Rămânem în stradă cu elevii, cel puţin astăzi (luni – n.r.) nu vom intra la clasa I”, a declarat un cadru didactic.

Altfel, în afara faptului că aproape 10% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, prima zi de şcoală a mai adus o statistică îngrijorătoare: 30% dintre învăţătorii şi profesorii activi sunt suplinitori, iar majoritatea îşi schimbă anual locul de muncă, subliniază Realitatea TV.

Şi tot la acest început de an şcolar, 10.000 de cadre didactice au ieşit din sistem, în parte din cauza salariilor mici. Salarii care, de altfel, vor scoate din nou dascălii în stradă, în octombrie, pentru proteste.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...

Reporterul Pro Tv Marius Buga condamnat pentru sex cu doi minori instituționalizați

Jurnalistul Marius Buga a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru sex cu doi minori instituţionalizaţi, conform deciziei luată marţi...
Ultima oră
Pe aceeași temă