14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialANRMAP: Noile prevederi privind achiziţiile publice sunt cele mai stricte din legislaţia...

ANRMAP: Noile prevederi privind achiziţiile publice sunt cele mai stricte din legislaţia internă

În urma criticilor exprimate în raportul de ţară pe justiţie, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice anunţă printr-un comunicat de presă că în privinţa reglementării conflictului de interese „s-a dat deja curs solicitărilor Comisiei Europene, iar informaţiile actualizate ar trebui să parvină reprezentanţilor CE”.

După cum a relatat şi România liberă, Guvernul a adoptat în urmă cu câteva săptămâni o  ordonanţă de urgenţă prin care contractele publice nu mai pot fi obţinute de firme condusede rudele până la gradul IV ale unui responsabil din autorităţile care organizează licitaţii, negocieri şi cereri de ofertă în condiţiile în care, potrivit raportului Comisiei Europene în situaţiile de conflicte de interese “şi influenţa indirectă este un risc semnificativ”.  ANRMAP spune însă că normele de aplicare care trebuie adoptate până la 15 august vor detalia procedura de verificare „în sensul evitării unor astfel de conflicte de interese în procedurile de achiziţii publice” şi că este vorba despre „cele mai stricte reglementări din legislaţia internă”.

Raportul Comisiei Europene, dat publicităţii la 21 iulie, a folosit un limbaj aspru cu privire la sistemul achiziţiilor publice din România: „sistemul achiziţiilor publice din România suferă de mai multe slăbiciuni atât din punct de  vedere practice, cât şi a modului de organizare, iar aceste slăbiciuni duc la probleme grave în privinţa protecţiei împotriva conflictelor de interese, a fraudei, a corupţiei şi a altor nereguli serioase”.

Pe de altă parte, ANRMAP a precizat în urma unui articol publicat de România liberă că achiziţiile publice se fac în mod transparent. „Până la data de 12.07.2010, au fost încheiate un număr total de 30.843 contracte de achiziţie publică la nivel naţional în valoare de 21.377.488.431 lei, toate încheiate în urma unor proceduri derulate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), deci respectându-se principiul transparenţei. Din acest total, 61.65% sunt contracte de lucrări, 16.57% sunt contracte de furnizare şi 21.78% sunt contracte de servicii”.  

Potrivit precizărilor ANRMAP, există câteva tipuri de achiziţii publice care se pot face fără publicarea în SEAP pentru că nu intră sub incidenţa directivelor europene, cum ar fi contractele de achiziţie publică sub 15.000 de  euro.  

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă