15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialAnimalele de companie îți îmbunătesc somnul. Telefoanele, dimpotrivă

Animalele de companie îți îmbunătesc somnul. Telefoanele, dimpotrivă

Persoanele care permit animalelor lor de companie să doarmă alături de ele în acelaşi pat beneficiază de un somn mai bun şi se simt, de asemenea, „mai apărate şi mai în siguranţă“ pe timpul nopţii, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite.

În 2014, cercetătorii de la Mayo Clinic raportau că jumătate dintre pacienţii care au beneficiat de consultaţii în această clinică specializată în medicina somnului erau proprietari de animale care au raportat faptul că sunt adeseori treziţi în mijlocul nopţii de prietenii lor necuvântători. Un nou studiu, publicat recent, a indicat însă faptul că persoanele care dorm în acelaşi pat cu pisicile sau câinii lor de companie au parte de un somn mai bun.

Pisicile și câinii, cei mai buni

Cercetătorii au stat de vorbă cu 150 de pacienţi despre obiceiurile lor în privinţa somnului şi despre animalele lor de companie şi au descoperit că persoanele care dorm în acelaşi pat cu pisicile sau câinii lor se simt „mai apărate şi mai în siguranţă“. Rezultatele studiului au fost obţinute pe baza răspunsurilor oferite de pacienţii care au beneficiat de consultaţii la Center for Sleep Medicine din cadrul Mayo Clinic din Scottsdale, Arizona. Cercetătorii americani au descoperit faptul că 56% din participanţii la studiu dorm alături de pisicile sau câinii lor. Însă, doar 20% au spus că au fost treziţi în mijlocul nopţii de prietenii lor necuvântători, iar 41% din respondenţi consideră că prezenţa animalelor lor de companie în paturile lor îi ajută să se simtă mai protejaţi şi să doarmă mai bine. Pe de altă parte, un alt studiu, publicat la începutul acestui an, a dezvăluit faptul că animalele de companie pot să transmită stăpânilor lor o serie de afecţiuni, precum tuberculoză, conjunctivită felină şi toxiinfecţii alimentare.

Fără tablete și telefoane

Pe de altă parte, copiii care au acces la o tabletă sau un telefon inteligent în camera în care dorm au parte de mai puţin somn decât cei fără acces la astfel de dispozitive electronice, potrivit unui studiu american. Dintre cei 2.000 de elevi implicaţi în studiu, cei care dispun de tablete sau telefoane inteligente în camera lor dorm noaptea cu 21 de minute mai puţin, în medie, faţă de copiii care nu au acces la un astfel de dispozitiv, potrivit unui studiu publicat în revista americană Pediatrics. De asemenea, copiii care au televizor în cameră dorm cu 18 minute mai puţin decât cei care nu posedă un astfel de aparat în dormitor.

“Aceste rezultate trebuie să atragă atenţia asupra accesului nelimitat al copiilor la dispozitive electronice”, au declarat autorii acestui studiu condus de Jennifer Falbe de la Institutul de Sănătate Publică al Universităţii California. Studiul a fost efectuat asupra a 2.048 de copii, cu vârste între 10 şi 13 ani, care studiază la şcoli din Massachusetts, în nord-estul Statelor Unite ale Americii.   

Cele mai citite

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă