15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Angajaţii din penitenciare au anunţat mitinguri de protest. Negocierile dintre sindicaliști...

UPDATE: Angajaţii din penitenciare au anunţat mitinguri de protest. Negocierile dintre sindicaliști și ministrul Justiţiei au eșuat. Raluca Prună: Adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană

UPDATE 13.18: Ministrul Raluca Prună a declarat, după negocieri, că în România se adoptă legi înainte de stabilirea resurselor financiare și umane, potrivit Mediafax.

„Este regretabil că în această ţară adoptăm legi înainte să vedem dacă avem resursa financiară şi resursa umană. Pot cita 20 de legi care sunt minunate, dar într-o lume ideală, pentru care nu există bani. Şi probaţiunea este un exemplu foarte bun (…) Într-o ţară care are resurse financiare limitate, avem o plăcintă atâta şi problema este cum împărţim plăcinta la câţi suntem”, a precizat ministrul Justiției.

 În ceea ce privește aplicabilitatea OUG nr. 20/ 2016, Prună a precizat că va discuta cu ministrul Muncii şi cel al Finanţelor, astfel încât angajaţii din sistemul penitenciar să beneficieze de majorări salariale la fel ca alte instituţii, precum Armata sau SRI.

Totodată, ministrul Raluca Prună a precizat că va cere mai multe posturi la sistemul de probaţiune, unde sunt 355 de persoane care se ocupă de 58.000 de persoane, faţă de 15.000 de persoane din schema de personal a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor care se ocupă de 28.000 de persoane aflate în condamnare.

„Sunt 15.000 de posturi, s-au pensionat 1.000, dar vor fi angajaţi 1.800. În ceea ce priveşte orele suplimentare, voi discuta cu colegii din sistemul de apărare, pentru că nu sunt plătite peste tot aceste ore”, a spus ministrul Justiţiei.

Ea le-a transmis sindicaliştilor că o pot jigni cum vor pe site-urile sindicatelor legat de modul în care se îmbracă şi cum vorbeşte, însă ea va continua să îşi facă treaba.

12.47: Peste o sută de angajaţi de la penitenciarele din Craiova şi Drobeta Turnu Severin protestează, luni, în Piaţa Mihai Viteazul din municipiul Craiova, informează News.ro.

Protestatarii s-au adunat în centrul municipiului Craiova în jurul orei 11.00, ei având vuvuzele şi pancarte pe care scrie: „Ministrul Prună către angajatul din penitenciar: Vrei salariu şi decenţă/ Eu îţi spun cu indecenţă/ Şi-ţi transmit pe-nţeles/ Fă-te traducător la Bruxelles” sau „Angajatul din penitenciar către Ministrul Prună: Noi nu suntem deţinuţi/ De-asta nu vrei să ne-ajuţi/ Şi îţi spunem pe-nţeles/ Du-te maică la Bruxelles”.

Sindicaliştii solicită demisia ministrului Raluca Prună. „Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, căruia îi solicităm public demisia, are obligaţia de a aplica de îndată legea, cu atât mai mult cu cât aceasta vine să rezolve o problemă gravă în sistemul penitenciar, aceea de a corecta inechităţile salariale. Miile de angajaţi o acuză pe doamna Raluca Prună că, în calitatea sa Ministru de Justiţie, prin promovarea inegalităţii de tratament şi tolerarea discriminarii, nu mai reprezintă interesele propriilor angajaţi, ci interesele de grup ale propriilor săi colegi tehnocraţi”, a declarat Radu Şchiopu, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Dolj. 

12.30: Negocierile dintre sindicaliştii din penitenciare şi ministrul Justiţie, Raluca Prună, au eşuat, iar angajaţii din sistemul penitenciar au anunţat că vor continua protestele, informează Mediafax.

Pe o foaie albă, protestatarii au afișat mesajul „Nu atingeţi pruna sensibilă”.
 
11.06: Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat, luni, că a luat act de revendicările angajaților din penitenciare.

„Conform statutului funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizații sindicale și asociații profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceștia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranței penitenciarelor și cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcționarilor publici cu statut special. În principal, revendicările organizațiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Concret, este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechități salariale în sistemul de apărare și ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.

ANP mai precizează că, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanță cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaționale.

„Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administrația Națională a Penitenciarelor este parte, conducerea A.N.P. precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții. Cu toate acestea, numărul mare de ieșiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1000 de lucrători în primele opt luni ale anului) îngreunează planificarea și asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni și activități. În acest sens, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităților penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziție astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice legale care evite depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare”, mai precizează reprezentanții ANP.

10.07: A început protestul angajaților din penitenciare. Luni dimineața, ministrul Justiției a ajuns la penitenciarul Gherla, unde a fost huiduită de protestatari, potrivit Digi24.

Jurnaliștii Mediafax precizează că protestatarii au bannere cu mesaje precum „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, „Legea trebuie aplicată, nu încălcată” şi „Stop discriminării”. Totodată, cei peste o sută de angajaţi ai Penitenciarului Gherla care protestează au adus şi pungi cu prune.

De asemenea, protestatarii ai scandat „Demisia”, „Ruşine să vă fie”, „Jos ministrul mincinos” şi „Jos Guvernul mincinos”.

————

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) declanşează, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică. Protestatarii urmează să se întâlnească, la Penitenciarul Gherla, cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, informează News.ro.

“După ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depăşi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, şi ulterior iniţierii, sub coordonare şi protecţie sindicală, a refuzului muncii suplimentare exprimat de către toţi salariaţii, acţiuni care vor bloca penitenciarele în luna octombrie 2016, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federaţiei Publisind şi a Blocului Naţional Sindical şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), membră a Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, declanşează mitinguri în tot sistemul penitenciar şi la Ministerul Justiţiei”, anunţă sindicaliştii.

Seria de proteste începe luni la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Giurgiu şi Penitenciar Codlea.

Sindicaliştii i-au solicitat ministrului Justiţiei, care a anunţat că va fi luni la Penitenciarul Gherla, să se întâlnească cu ei înainte de mitingul de protest, programat între orele 11.00 şi 15.00.

Angajaţii din penitenciare spun că acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, “vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională”.

Sindicaliştii mai anunţă că vor adresa o scrisoare deschisă premierului, preşedintelui şi instituţiilor europene în care vor da detalii complete despre modul în care, în sectorul justiţiei, “aplicarea legii a devenit o simplă opţiune”.

“Salariaţii din penitenciare vor primi începând cu luna august drepturile legale prevăzute de OUG 20/2016 (în sumă compensatorie) sau, în caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii în plus, acţiune dublată prin proteste pe termen nedeterminat”, arată angajaţii din ANP.

După mitingurile de luni, calendarul acţiunilor de protest, anunţat de sindicalişti, este următorul:

– Joi 29.09.2016: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar Bucureşti Jilava, Penitenciar Tulcea;
– Luni 03.10.2016: Penitenciar Ploieşti, Penitenciar Focşani, Penitenciar de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare;
– Miercuri 05.10.2016: Penitenciar Timişoara, Penitenciar Târgu Mureş, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna
– Joi 06.10.2016: Penitenciar de Femei Târgşor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibaşi;
– Luni 10.10.2016: Penitenciar Bucureşti Rahova, Penitenciar Iaşi, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaş;
– Miercuri 12.10.2016: Penitenciar de Minori şi Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistriţa, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia;
– Joi 13.10.2016: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găeşti, Penitenciar Botoşani, Penitenciarul Galaţi.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă