9.7 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022
AcasăSpecialAnca Dragu, revocată de la Senat. CCR va anunța decizia

Anca Dragu, revocată de la Senat. CCR va anunța decizia

Anca Dragu a fost revocată din funcția de șefă a Senatului. CCR va dezbate pe 16 decembrie sesizarea USR referitoare la hotărârea 121/2021.

 USR invocă mai multe motive de neconstituţionalitate

„Dispoziţiile Hotărârii Senatului nr. 131 din 23 noiembrie 2021 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1116 din 23 noiembrie 2021, sunt neconstituţionale pentru motive decurgând din corelarea dispoziţiilor art. 64 din Constituţie cu articolele consacrate drepturilor politice şi suveranităţii naţionale. De asemenea, neconstituţionalitatea acesteia derivă din considerentele desprinse din interpretarea sistematică a textelor Constituţiei, referitoare la măsura revocării preşedintelui Senatului”, se arată în textul sesizării, potrivit news.ro.

„Având în vedere jurisprudenţa CCR, conform căreia noţiunea de configuraţie politică nu poate fi înţeleasă decât prin raportare la data alegerilor, când, prin exercitarea drepturilor fundamentale prevăzute de art. 36 şi 37 din Constituţie, se exprimă voinţa cetăţenilor, se concretizează exercitarea suveranităţii naţionale, iar prin această voinţă a cetăţenilor se conturează configuraţia politică a Camerelor, indiferent de alte acorduri ulterioare intervenite în exercitarea mandatelor parlamentarilor aleşi, considerăm că dispoziţiile criticate sunt neconstituţionale”, se maia artă în document. 

Potrivit USR, ”revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi realizată în conformitate cu Constituţia republicată şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în exercitarea funcţiei”. 

„Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea configuraţie politică nu rezultă din alegeri, ci constituie o majoritate parlamentară creată în afara criteriilor politice rezultate din vot”, se maia rată în document. 

Potrivit sesizării, „revocarea trebuie să cuprindă criterii stricte, să nu se realizeze în mod arbitrar şi aleatoriu, ci cu respectarea dreptului la apărare al persoanei în cauză şi cu respectarea echilibrului între principiul majorităţii parlamentare şi principiul configuraţiei politice”. 

Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Câteva produse indispensabile de care ai nevoie atunci când te muți la casă. Bricolaj Market

Se pare că în ultima perioadă oamenii tind în număr cât mai mare să se mute la casă. Avantajele sunt multiple, pleacă din zonele...

Incendiu la un bloc de locuințe

Un incendiu a survenit la un bloc de locuințe din Medgidia, în noaptea trecută. La fața locului au intervenit 3 autospeciale de stingere, o autoscară,...

Pensiile pot crește cu 15 la sută imediat, afirmă Anca Dragu

Pensiile pot crește cu 15 la sută imediat, chiar fără o renegociere a PNRR de către România. Acest punct de vedere este exprimat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă