23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialDoctoratul Codruței Kövesi este o bombă cu explozie întârziată. Scenarii: Unde poate...

Doctoratul Codruței Kövesi este o bombă cu explozie întârziată. Scenarii: Unde poate să ducă scandalul bufnițelor mov ale inculpatului Sebastian Ghiță

Verdictul în cazul șefei DNA poate veni în cel mult 50 de zile. Teza de doctorat va fi analizată de CNATDCU, singurul organism abilitat să stabilească dacă procurorul-șef al DNA a plagiat sau nu.

Senatul a adoptat la începutul acestei săptămâni ordo-nanța care prevede că universităţile vor fi cele ce vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor. Documentul oferă rol decorativ Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a dat deja verdicte de plagiat în cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea, Florentin Pandele și Petre Tobă. În urma adoptării acestei ordonanțe, președintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, subliniind că atribuțiile instituției pe care o conduce au fost drastic reduse.

Mai mulți experți au refuzat să analizeze doctoratul

În acest context, important era de stabilit cine va analiza dacă procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, a încălcat regulile academice în redactarea tezei sale de doctorat. Președintele Comisiei juridice a CNATDCU, Mircea Dan Bob, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a explicat că ordonanța votată în Senat nu se poate aplica retro-activ, iar un verdict oficial în cazul Kövesi va fi dat de -CNATDCU. În acest moment există o sesizare în cazul Kövesi, care a intrat în circuitul Consiliului de Atestare a Diplomelor. 

„O sesizare în cazul Kövesi a fost depusă, săptămâna trecută, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării, iar acum se află la Comisia juridică a CNATDCU. Comisia trebuie să numească, în termen de cinci zile lucrătoare, o echipă de experți care va anali-za sesizarea. Ne confruntăm cu aceeași dificultate ca în cazurile Ponta și Oprea. Până acum am contactat o serie de experți externi, dar aceștia s-au recuzat. Ei pot să accepte, sau nu, să facă parte dintre experți. Trebuie să ținem seama să nu fie cazuri de incompatibilitate. Din comisia de experți nu pot face parte profesori de la Universitatea de Vest din Timișoara, unde Kövesi și-a luat doctoratul“, a explicat pentru „România liberă“ profesorul Mircea Dan Bob, care este și vicepreședinte al CNATDCU.

Proceduri standard

La începutul lunii octombrie și în plin scandal Kövesi, președintele Klaus Iohannis a cerut „un verdict clar (în cazurile de plagiat – n.red.), simplu, fără echivoc şi într-un termen rezonabil. Iar dacă un poli-tician e dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică; dacă un cadru universitar e dovedit ca plagiator, trebuie să dispară din universitate; dar şi atunci când se dovedeşte că nu a plagiat, e nevoie mai mult decât în cealaltă variantă ca acest lucru să se constate în timp util foarte clar“.

Profesorul Dan Bob ne-a explicat că Ministerul Educației sau oricine altcineva nu poate impune rezolvarea cu prioritate a unor cazuri de plagiat, regu-lamentul de funcționare a instituției stabilind proceduri și termene clare.

„Termenul în care experții trebuie să analizeze dosarul de doctorat este de 40 de zile. Raportul experților va fi supus analizei Comisiei de Științe Juridice a CNATDCU. În cazul validării lui, verdictul de plagiat sau neplagiat va fi suspus votului Consiliului General al CNATDCU“, a explicat Mircea Dan Bob, președintele Comisiei juridice a CNATDCU.

CNATDCU nu e obligat să țină cont de raportul pe care îl va întocmi Universitatea de Vest din Timișoara, care a demarat procedurile interne pentru verificarea acuzațiilor de plagiat la adresa doctoratului Laurei Codruța Kövesi.

Comisia juridică a CNATDCU l-ar putea consulta, dar nu trebuie să își însușească un eventual verdict al universității la care Codruța Kövesi și-a dat doctoratul.   

Scenarii: Unde poate duce scandalul Ghiță-Kövesi

Soarta Laurei Codruța Kövesi va fi decisă, probabil, până la alegeri de către CNATDCU. Legal, instituția are un termen de maximum 50 de zile pentru a analiza teza de doctorat a șefei DNA. Teoretic, mandatul lui Kövesi se încheie în aprilie 2019, dar dacă acest Consiliu va decide că a plagiat și va risca inclusiv să fie acuzată de fals și uz de fals, Kövesi va fi obligată să demisioneze. Decizia CNATDCU va influența decisiv viitorul Parchetului Anticorupție, iar „România liberă“ vă prezintă o analiză cu toate posibilele scenarii în legătură cu șefia DNA. Citește continuarea aici.

Dosare în serie pentru plagiatori celebri

Petre Tobă, fost ministru de Interne, şi primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, au plagiat în lucrările de doctorat, a decis ieri Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), cu 36 de voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“. Potrivit procedurii, Consiliul va propune ministrului Educaţiei retragerea titlului de doctor în cazul celor doi, iar acesta, foarte probabil, va emite un ordin în acest sens. Citește continuarea aici.

 


CITEȘTE OPINIILE JURNALIȘTILOR „România Liberă”.

Mălin Bot: Avem nevoie urgent de verdictul oficial în cazul Kovesi. Plagiatul impune demisia | OPINII 

Cătălin Prisacariu: Eroi n-au fost, eroi nu-s încă. Cazul Kövesi | OPINIE

Mircea Marian: Schimbați-o pe Kövesi, daca a plagiat. Dar consolidați DNA! | OPINIE


 

 

 

 

Cele mai citite

Angajaţi de la Protecţia Mediului, ONRC, Arhivele Naţionale, CNCD şi Sport şi Tineret vor protesta faţă de inechităţile salariale

Angajații din Agențiile Județene pentru Protecția Mediului, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Arhivele Naționale ale României, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, precum și din...

Cătălin Drulă, președintele USR: Guvernul PSD-PNL ne duce în dezastru financiar!

Președintele USR, Cătălin Drulă, atrage atenția că incompetența actualului Executiv ne costă și ne va costa scump. “Guvernul PSD-PNL ne duce în dezastru financiar! Ieri,...

Traducătorul german bazat pe inteligență artificială DeepL, evaluat la 2 miliarde de dolari

Compania germană de traduceri bazate pe inteligență artificială (AI) DeepL a fost evaluată la 2 miliarde de dolari în cadrul unei runde conduse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă