-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialAnaliză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin

Analiză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin

Răspunsul Europei democratice la ameninţările Rusiei pare să fie ideea unei alianţe extinse, formată atât din ţări NATO cât şi din state neutre.

O asemenea alianţă s-ar întinde de la Turcia şi Marea Neagră, în sud, până la Marea Baltică, în nord, şi ar trebui susţinută de Statele Unite, noteză agenţia Stratfor.

Rusia consideră că NATO s-a apropiat prea mult de frontierele ei

După anexarea Crimeii şi susţinerea separatiştilor din Ucraina, Kremlinul a intensificat exerciţiile militare din Marea Neagră şi Marea Baltică precum şi de-a lungul frontierei cu Finlanda, care e stat neutru. Motivaţia oficială a Rusiei a fost apropierea excesivă a limitei NATO de frontierele sale, care au ajuns la numai 130 de kilometri de Sankt Petersburg.

Citeşte şi: Rusia execută manevre navale cu trageri reale în Marea Baltică

Exerciţiile Rusiei au însemnat şi apropierea suspectă a unor nave de suprafaţă şi a unor submarine de apele teritoriale ale Suediei, Finlandei şi Statelor Baltice, precum şi perturbarea funcţionării cablului electric submarin NordBalt, dintre Suedia şi Lituania.

Potrivit Stratfor, Rusia încearcă o demonstraţie de forţă la adresa NATO şi a câtorva puteri regionale, în particular la adresa ţărilor nordice şi a Statelor Baltice.

Citeşte şi: Un avion spion al Rusiei a fost detectat de fregata românească Regina Maria

Situaţia din Ucraina şi acţiunile Rusiei au îngrijorat nu doar ţările NATO, ci şi state neutre, precum Suedia şi Finlanda. Aceastea au început să-şi reconsidere politica externă şi de apărare, inclusiv prin participarea la aplicaţii militare împreună cu ţări NATO.

Ţările neutre se reunesc în jurul Alianţei Atlantice

Extrem de interesantă este şi iniţiativa unor state aparent vulnerabile, de a iniţia o alianţă complementară cu NATO. Pe această linie s-ar înscrie vizita de la data de 4 mai, a miniştrilor de Externe din Suedia şi Lituania, Margot Wallstrom şi Linas Linkevicius, în Republica Moldova, pentru a pregăti un summit al Parteneriatului Estic.

În paralel, Suedia şi Ţările Baltice încurajează Ucraina, Georgia şi Republica Moldova să facă eforturi de integrare cu Uniunea Europeană şi să consolideze relaţiile cu Turcia şi România.

Pe această cale, se poate crea o alianţă susţinută de SUA, care să se întindă de la Marea Baltică până la Marea Neagră şi Turcia, notează Stratfor.

Citeşte şi:  Avertisment al Centrului Euro-Atlantic: Supravieţuirea Ucrainei e vitală pentru România

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă