10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAmerica lui Trump și Rusia lui Putin sunt pe aceeași lungime de...

America lui Trump și Rusia lui Putin sunt pe aceeași lungime de undă. Țarul de la Moscova anunță satisfăcut că va „colabora” cu SUA

Președintele rus Vladimir Putin și șeful Dumei de Stat (n.r – Camera inferioară a Parlamentului) Vyacheslav Volodin sunt printre liderii ruși care l-au felicitat pe republicanul Donald Trump, după ce ce a fost ales cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Vladimir Putin: Washington și Rusia vor colabora pentru soluționarea crizei

După ce candidatul republican Donald Trump a surclasat-o pe contracandidata sa democrată Hillary Clinton, obținând susținerea a peste 270 de electori, președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat, prin intermediul unei telegrame, și i-a urat succes în exercitarea funcției de președinte al Statelor Unite.

Astfel, liderul rus și-a exprimat certitudinea Moscova și Washington vor colabora pentru soluționarea crizei relațiilor bilaterale, asfel încât statul rus și cel american să poarte un dialog bazat pe respect reciproc și pe principii de egalitate, potrivit agențiilor TASS și Sputnik.

Potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului, Vladimir Putin „și-a exprimat speranța că relațiile SUA – Rusia se vor îmbunătăți, astfel încât să atingă obiective comune sensibile de pe agenda internațională și să caute răspunsuri eficiente la provocările securității globale”.

„În urmă cu câteva ore, alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat. Am urmărit această campanie cu interes și aș vrea să felicit cetățenii americani cu drept de vot. Totodată, aș vrea să îl felicit pe candidatul Donald Trump pentru victoria în aceste alegeri. Încă din campanie, el a vorbit despre consolidarea relațiilor dintre Rusia și SUA. Înțelegem că această cale ar fi dificilă dacă luăm în considerare actuala condiție de degradare a relațiilor dintre SUA și Rusia. Așa cum am precizat, în repetate rânduri, nu este vina noastră că relațiile bilaterale sunt într-o stare precară. Rusia își dorește și este pregătită să restabilească relațiile cu SUA, la toate nivelurile. Repet, înțelegem că nu va fi ușor, însă suntem gata să ne jucăm rolul în această inițiativă. Vom face tot ce putem pentru repune relațiile ruso-americane pe o cale stabilă și sustenabilă. Aceasta (n.r – cooperarea) va fi favorabilă cetățenilor din ambele state și vor avea un efect pozitiv la nivel global, în promovarea stabilității și securității mondiale, a declarat Vladimir Putin, miercuri, la ceremonia de primire a mai multor ambasadori.

 

Președintele Dumei de Stat: Începe un nou capitol

La rândul său, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, și-a exprimat speranța că venirea lui Donald Trump la Casa Albă va duce la un dialog mai constructiv între Moscova și Washington.

Într-un interviu acordat agenției TASS, Volodin susține că relațiile actuale dintre cele nouă state nu pot fi sunt foarte apropiate.

„N-aș spune că actualele relații dintre SUA și Rusia sunt prietenoase. Ne-ar plăcea să sperăm  că atunci cât noul președinte va fi învestit în funcție, cele două state vor avea un dialog mai constructiv. Parlamentul rus va susține fiecare pas pe care liderul american îl va face în această direcție. Este important pentru noi ca relațiile dintre țările noastre să fie bazate pe respect reciproc, un parteneriat echitabil și cooperare, astfel încât ambele părți să aibă de profitat. Doar în acest caz vom putea să ducem relațiile bilaterale la un nou nivel”, a declarat Vyacheslav Volodin.

Un membru al Dumei de Stat, Serghei Mironov, a calificat alegerea lui Donald Trump drept al 45-lea președinte al SUA drept „o nou capitol în relațiile ruso-americane”.

„E alegerea cetățenilor americani. Rusia va colabora cu președintele pe care americanii îl vor alege (…) Donald Trump va fi învestit în funcție în luna ianuarie. O nouă viață începe și sper că va fi un nou capitol în relațiile Rusia – SUA”, a declarat Serghei Mironov, care susține că Rusia a colaborat, întotdeauna, mai ușor cu replublicanii.

Pe de altă parte, liderul Partidului Comunist  Gennady Zyuganov consideră că rezultatele inițiale ale alegerilor prezidențiale americane reflectă imperfecțiunile clasei conducătoare.

„Ce am văzut până acum ne arată că acea clasă care se află la conducere se confruntă cu o criză. Totodată, este o reflectare a faptului că SUA este marcată de o diviziune socială accentuată, poziția dominantă a imperailismului și capitalismului”, a precizat Zyuganov.

În opinia sa, nu contează dacă al 45-lea președinte este Donald Trump sau Hillary Clinton, întrucât Washingtonul nu își va schimba atitudinea față de Rusia, dat fiind faptul că duce o politică expansionistă de cel puțin 200 de ani. 

Președintele Comisiei pentru Relații Internaționale din Duma de Stat, Leonid Slutsky, și-a exprimat și el speranța că Trump va coopera cu Rusia într-un mod mai constructiv.

„Să sperăm că retorica sa va fi transpusă, într-o manieră constructivă, la nivelul relațiilor bilaterale cu Rusia”, a spus Slutsky.

Totodată, șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, consideră că alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane. El a mai precizat că nu a crezut în victoria lui Trump „până în ultima clipă”, întrucât americanii au obișnuit comunitatea internațională că „Sistemul este întotdeauna mai puternic”.

„Există din nou speranță. Inclusiv pentru relațiile ruso-americane, chiar dacă Trump va fi în mod evident subminat pe Congresul conservator. În orice caz, e mai bine așa, decât deznădejdea Americii lui Clinton”, a mai spus Konstantin Kosaciov.

Ambasadorul Statelor Unite în Rusia: Relațiile cu Rusia vor constitui o prioritate a administrației Trump

Ambasadorul Rusiei la Moscova, John Tefft, susține că una dintre prioritățile noului președinte al SUA va fi îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. 
„Sunt încrezător în faptul că Rusia va fi una dintre cele mai importante priorități a noii admnistrații. Similar, și Ucraina și Siria sunt priorități importane”, a mai spus diplomatul ameican.

Donald Trump: M-aș înțelege foarte bine cu Vladimir Putin

În timpul campaniei prezidențiale pentru Casa Albă, republicanul Donald Trump și-a exprimat, în repetate rânduri, aprecierea față de liderul rus Vladimr Putin. La finalul lunii decembrie, mogulul susținea că vrea „un alt nivel de relații – mai strânse, mai profunde –  cu Rusia”. Totodată, el își exprima convingerea că „s-ar putea înțelege foarte bine” cu liderul rus.

Donald Trump „a spus ca vrea un alt nivel de relatii – relatii mai stranse, mai profunde – cu Rusia, cum sa nu salutam acest lucru? Evident ca-l salutam”, a adaugat Putin.

În replică, Vladimir Putin afirma că Donald Trump este un om „sclipitor și plin de talent”. „Nu trebuie să îi judecăm noi calitățile, dar este favoritul incontestabil al cursei prezidențiale americane (…) Modul său de a vorbi și ceea ce-i permite să-și sporească popularitatea nu privește Rusia”, a declarat Vladimir Putin.

Donald Trump a răspuns declaraţiilor făcute de liderul rus şi s-a declarat onorat să fie “atât de frumos complimentat de către o persoană atât de respectată în ţara sa şi în afara ei”.

În replică, Trump răspundea, la acel moment: „Mereu am simţit că Rusia şi Statele Unite ar trebui să coopereze pentru a învinge terorismul şi a restaura pacea în lume, să nu mai menţionez comerţul şi toate celelalte beneficii care derivă din acest respect reciproc.

În 18 octombrie, cu mai puțin de o lună înainte de alegerile prezidențiale, Donald Trump a declarat că îşi doreşte să-l cunoască personal pe liderul de la Kremlin şi nu va avea nicio problemă în a se întâlni cu el înainte de a-și începe eventualul său mandat la Casa Albă.

„Dacă voi câștiga pe 8 noiembrie, mă văd întâlnindu-mă cu Putin și cu Rusia înainte de începerea mandatului. Cred că va fi minunat”, a spus Donald Trump.

Filmul zilei în care America a surprins lumea și detalii despre victoria lui Trump aici:
BREAKING NEWS. REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Donald Trump, ales al 45-lea președinte al Statelor Unite, după ce a obținut susținerea a 10 electori din statul Wisconsin| FOTO+LIVE VIDEO

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 09.43: Republicanul Donald Trump este câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii, conform proiecțiilor agenției Associated Press, după ce a obținut susținerea a zece electori în statul Wisconsin. Trump a mai obţinut şi susţinerea unui elector din Maine, astfel că a ajuns la 278 de electori. Detalii aici!

Președintele SUA, democratul Barack Obama, le-a cerut americanilor să rămână uniți, indiferent de rezultatul scrutinului prezidențial de marți. Vezi aici apelul actualului ocupant al Casei Albe.

Candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, i s-a părut trist faptul că fostul președinte american George W. Bush (președinte în perioada 2001-2009) a votat în alb la scrutinul din 8 noiembrie, dar a apreciat că opțiunea acestuia nu va avea “niciun impact” asupra rezultatelor finale. Citeşte detalii aici.



Analiză DW: Mecanismele prin care fiecare român va fi influenţat de rezultatul alegerilor din SUA
Deşi la mii de kilometri distanţă, SUA şi tot ce se întâmplă peste Ocean îi captivează pe români tot mai mult, pe măsură ce legăturile cu lumea occidentală devin mai solide. Alegerile prezidenţiale din 2016 au un ecou puternic şi în România, cetăţenii trăind fiecare rezultat anunţat de presă la fel de intens ca americanii implicaţi direct în acest proces. Tendinţele agresive din partea Moscovei şi orientarea către extremism a Europei a determinat ca statul român să caute sprijinul unui aliat puternic pe care l-a găsit la Washington. Citește aici toata analiza!


Cum este afectata soarta României de rezultatul alegerilor din SUA. Opiniile vocilor ”România liberă”

 

Răzvan Chiruță, redactor-șef România Liberă: Trump câștigă. Ce pierde restul lumii | OPINIE

Alegerea lui Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al tot mai profundei intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul – propovăduite de cel care a devenit aproape liderul celei mai mari puteri a Planetei – sunt de acum, în mintea celor care le iubeau în ascuns, valori care pot fi strigate deschis, scrie Răzvan Chiruță. Citește aici tot editorialul!

Cătălin Prisăcariu, senior editor România Liberă: Trump my ride! | OPINIE

Deocamdată, însă, ce a făcut Trump atât în campanie, dar și în discursul de proaspăt președinte ales, a fost rețeta celebrului show “Pimp my ride”: a promis că va prelua o rablă și o va transforma într-o super mașină (și se referea și la mecanică, și la caroserie). Deocamdată, însă, show-ul lui Trump e abia la început: a convins America să i se lase pe mână.O Americă de nord cu probleme grave de imigrație, măcinată de violențe generate de rasism, împărțită de două mandate ale unui președinte democrat (Obama) care a scuturat sistemul social din temelii (Obamacare e doar un exemplu). Citește întreg comentariul aici!

Silviu Sergiu, senior editor România Liberă: De ce alegerea lui Trump nu este un dezastru | OPINIE

Cred că sunt mari șanse ca președintele Donald Trump să nu semene deloc cu candidatul la Președinție Donald Trump. America are instituții suficient de puternice pentru a stopa eventualele derapaje ale noului președinte. Avantajul este că, în timpul mandatului său, sistemul american de ”checks and balances” va fi permanent în alertă, iar acest lucru va întări instituțiile. Citește comentariul integral aici!

Mircea Marian, senior editor România Liberă: Trump ne dă o lecție din State: Nu blocați referendumul privind definirea familiei

Nu se întâmplă asta. Oamenii mint când sunt chestionați de operatorii de sondaje și sunt cinstiți doar când ajung în cabina de vot. Albii, creștini, din clasa de mijloc sau săraci, sunt singurul grup social care poate fi insultat. Oamenii pot fi numiți „țărănoi” sau inculți și nimeni nu-i consideră discriminați. Era normal să reacționeze… Citește comentariul integral aici!

Marian Gârleanu, jurnalist România Liberă: YES, Donald J. TRUMP is the president! | OPINIE

Nord-americanii au demonstrat că sunt o democrație adevărată, care nu se ia după sondaje. Iar semnalul dat de urmașii lui Lincoln este echivalent cu cel al Brexit-ului în care sistemele globaliste și corupte trebuie să se încline în fața voinței suverane a popoarelor. Da că Uniunea Europeană cu Germania pe post de lider, nu va lua în calcul voința electoratului,  atunci zilele sale în această formulă, vor fi numărate. Citește comentariul complet aici!


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva sociologului:
Barbu Mateescu: Ghid pentru noaptea alegerilor din SUA | OPINIE

Reamintesc sistemul electoral american: fiecare dintre cele 50 de state are alocat un număr de electori, adică puncte. În momentul în care un candidat ocupă locul unu într-un stat, chiar și la câteva voturi distanță, acel candidat primește toate punctele statului respectiv. Nu contează câte voturi a primit la nivel național – de altfel, în 2000 Gore a primit mai multe voturi în toată America decât G.W. Bush, dar a pierdut la puncte și n-a mai ajuns președinte. Citiți aici tot articolul


Rezultate alegeri SUA 2016, perspectiva politologului
Corupția politică, familia Clinton și anchetele FBI | OPINIE 
Fie că va fi aleasă președinte al SUA, fie că va rămâne un om politic activ în cadrul Partidului Democrat, viitorul doamnei Hillary Clinton va fi urmărit, mai departe, de aceste scandaluri. Norul de umbră nu va dispărea nici după inaugurarea celui de-al 45-lea președinte al SUA. Dimpotrivă: ne putem aștepta la ploi torențiale, cu grindină și cu gheață. Citiți aici tot articolul!


Miodrag Soric, Deutsche Welle: Trump sau Clinton – ce e de făcut după alegerile americane I OPINIE DW

După ce tonurile ridicate ale campaniei se vor fi calmat iar fumul bătăliei electorale se va fi ridicat, în America începe o nouă zi. Elitele politice ale țării trebuie să se folosească de ea pentru reconsiderare: poate pentru a-și aminti că puterea nu este un scop în sine. Ea trebuie să servească binelui general, să fie utilizată în interesul adevăratului suveran, poporul. Citiți aici tot editorialul


 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă