9.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce alegerea lui Trump nu este un dezastru | OPINIE

De ce alegerea lui Trump nu este un dezastru | OPINIE

”Ne vom înțelege bine cu toate națiunile care vor să se înțeleagă bine cu noi. (…) Vreau să spun comunității internaționale că vom pune interesul Americii pe primul loc, dar nu îi vom dezamăgi pe ceilalți. Veți vedea din partea mea parteneriat, nu conflict”.

Acesată frază din discursul lui Donald Trump de învingător în alegerile prezidențiale din SUA nu seamănă deloc cu declarațiile făcute de acesta în campania electorală de candidatul republican. De altfel, întregul discurs al lui Trump nu prea a semănat cu speech-urile din campanie, care au îngrijorat America și comunitatea internațională. A sunat așa cum au sunat, de-a lungul istoriei, toate discursurile celor care au câștigat alegerile prezidențiale peste Ocean.

A felicitat-o pe Hillary Clinton pentru campania redutabilă, a făcut un apel pentru vindecarea rănilor lăsate de campania electorală asupra societății americane, le-a confirmat americanilor că America le aparține, indiferent de rasă, religie sau credințe politice. Un mesaj care contrastează puternic cu atacurile din campania electorală la adresa imigranților. 

Cred că sunt mari șanse ca președintele Donald Trump să nu semene deloc cu candidatul la Președinție Donald Trump. Oricum, America are instituții suficient de puternice pentru a stopa eventualele derapaje ale noului președinte. Avantajul este că, în timpul mandatului său, sistemul american de ”checks and balances”, prin care puterile în stat se controlează între ele, va fi permanent în alertă, iar acest lucru va întări instituțiile. 

Vorba senatorului John McCain, fost candidat republican la Președinție: ”Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale. Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România." 

Un sistem democratic clădit în câteva sute de ani nu se prăbușește precum un castel de nisip. Indiferent de cât de extravagant este locatarul de la Casa Albă. Donald Trump nu este cel mai frumos, educat, erudit președinte american, dar nu cred că este capabil să genereze crize atât de profunde, încât să destabilizeze democrația americană, sau interesele SUA în plan global. În ciuda faptului că afirmațiile sale din campanie au pus pe gânduri foarte multă lume. De aceea cred că, în discursul său de învingător, Donal Trump a preferat o declarație de liniștire a sistemului instituțional american și a votanților lui Hillary Clinton. 

Marele câștig al acestor alegeri este că sintagma ”We, the people”, din debutul Constituției americane, s-a dovedit încă o dată o sintagmă plină de conținut. Într-o democrație veritabilă, așa cum este America, în ciuda problemelor cu care se confruntă, nu este suficient să ai instituțiile și propaganda media de partea ta pentru a câștiga alegerile.

Hillary Clinton le-a avut pe amândouă și a pierdut. Suspiciunea că FBI refuză să investigheze cu adevărat mailurile fostului Secretar de Stat i-a făcut mult rău lui Hillary Clinton. Mulți americani au avut confirmarea că instituțiile o protejează, pentru că este reprezentantul establishment-ului. Acuzațiile de corupție, cu care Clinton s-a confruntat în campania electorală, au devenit astfel legitime în ochii multora. 

Ne place sau nu de Donald Trump, alegerea sa în funcția de președinte al SUA este voința majorității. Și nu este vorba de majoritatea ”rednecks”-ilor, acei alegători grobieni, ne-educați și misogini din Mid-West. Donald Trump a fost votat și de bărbați cu studii superioare și, culmea, de un procent important de femei. În ciuda declarațiilor de un misoginism înfiorător, care nu pot fi reproduse. 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Într-un gând, într-un glas: Ilie Bolojan, potențial premier

PSD, USR și PNL îl văd ca viitor premier pe "mesianicul" liberal Ilie Bolojan Președintele Consiliului Județean Bihor pare a fi premierul tuturor. Trei dintre...

Neymar s-a accidentat din nou! Doar 27 de minute pe teren în Liga Campionilor Asiei

Neymar, revenit după o absență de un an, a suferit o nouă accidentare în meciul Al-Hilal - Esteghlal, ieșind de pe teren după doar...

Impactul alegerilor din SUA asupra afacerilor americane din România: O privire asupra companiilor IT, Consultanță și Imobiliare

Cum rezultatele electorale dintre Trump și Harris pot influența strategiile corporațiilor americane în România și topul firmelor cu acționariat american Analiza datelor de pe platforma...
Ultima oră
Pe aceeași temă