Trump câștigă. Ce pierde restul lumii | OPINIE

Razvan Chiruta Actualizat: 10.11.2016 - 07:42

Ăsta, cred, că e cea mai periculoasă moștenire pe care o aduce Donald Trump în politica mondială: o societate care era deja pe marginea hăului va fi împinsă în prăpastia urii. Și va sta acolo foarte mulți ani.

Share

Donald Trump nu va provoca, cel mai probabil, din calitatea sa de președinte al SUA, cel de al treilea război mondial. Mai mult ca sigur că NATO va continua programul de amplasare a trupelor în estul Europei, iar scutul de la Deveselu nu va fi închis. Bursele vor cădea într-o primă fază, după anunțul că republicanul a ajuns la Casa Albă, dar apoi se vor obișnui cu ideea. Din punct de vedere economic, America și Europa vor continua, cu Donald Trump președinte, să se chinuie să treacă peste efectele crizei economice și nu vor reuși foarte bine, la fel ca în prezent.

Dar pericolul pe care-l reprezintă Donald Trump vine din altă parte. Era tot mai clar că lumea occidentală se săturase să mai fie politicoasă, să mai fie atentă cu străinii din mijlocul său, să mai fie deschisă în a-i ajută pe cei în nevoie. Popularitatea tot mai mare a extremei dreapta în Europa o demonstrează. Brexit-ul, cauzat, în mare parte, de dorința de a scăpa de migranții din Marea Britanie, a confirmat-o oficial.

Opțiunea americanilor pentru Donald Trump închide, practic, acest cerc vicios al unei tot mai profunde intoleranțe. Misoginia, rasismul, agresivitatea față de migranți, pro-putinismul - propovăduite de noua voce a celei mai mari puteri a Planetei - sunt de acum, în mintea celor care le iubeau în ascuns, valori care pot fi strigate deschis.

Căci aici e cheia dezastrului ce urmează.

Majoritatea celor care jubilează în on line că Donald Trump a cucerit America sunt tocmai cei care până acum se simțeau ca în lanțuri pentru că erau nevoiți să se abțină – ca să fie acceptați social – din a declara la vedere ceea ce cred: femeile trebuie să se întoarcă la cratiță, negrii și țiganii sunt inferiori, refugiații sunt teroriști, cei cu dizabilități trebuie izolați în locuri speciale și alte aberații. Susțineau toate astea și până azi, dar mai mult în privat, în propriile cercuri. Acum, au primit semnalul că „opresiunea”  s-a încheiat.

Își pot asuma deschis toate aceste credințe, căci, iată, și cel care a fost ales președintele SUA o face.

Asta este cea mai periculoasă direcție pe care o aduce Donald Trump în politica mondială: o societate care era deja pe marginea hăului va fi împinsă în prăpastia urii. Și va sta acolo foarte mulți ani.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...