21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAmeninţări contra „vulturilor invizibili ai morţii“

Ameninţări contra „vulturilor invizibili ai morţii“

Un raport clasificat al serviciilor secrete ­americane, prezentat de Washington Post, relevă detalii privind eforturile şefilor reţelei ­teroriste Al Qaeda de a găsi mijloace de a doborî, distruge sau deturna de la distanţă dronele ­americane, alcătuind echipe de ingineri cu speranţa că ar putea ­exploata vulnerabilităţile ­tehnologice ale unui sistem de arme care a adus pierderi uriaşe teroriştilor.

Comandanţii Al Qaeda au încă speranţa că echipele lor de ingineri vor descoperi o breşă tehnologică pentru a frâna campania de utilizare a dronelor de către americani, adevăraţi „vulturi invizibili ai morţii“, campanie care în ultimul deceniu s-a soldat cu circa 3.000 de victime. Loviturile aeriene lansate de drone au forţat militanţii Al Qaeda şi ai altor grupări extremiste să ia măsuri extreme pentru a limita deplasările lor în Pakistan, Afganistan, Yemen, Somalia şi alte locuri. Atacurile dronelor au reuşit să înlăture membri periculoşi ai reţelei teroriste şi a filialelor sale, dar au provocat pierderi şi în rândul civililor, generând reacţii populare ostile politicii americane faţă de aceste ţări.

Analiştii serviciilor secrete americane au notat în evaluările lor că informaţii legate de sistemele operaţionale ale dronelor sunt disponibile în domeniul public, dar există şi material clasificat care ar putea oferi date despre punctele sensibile ale unor drone, avioane invizibile fără pilot. Sub mandatele lui Obama şi ale predecesorului său, George W. Bush, dronele au revoluţionat războiul, devenind un pilon al strategiei antiteroriste a guvernului american, permiţând CIA şi armatei să urmărească inamicii din unele regiuni vitrege ale planetei. Iar loviturile dronelor au determinat conducerea centrală a reţelei Al Qaeda în Pakistan să fugă pentru a supravieţui.

Potrivit unui document top-secret, agenţii americani arată că Al Qaeda se confruntă cu sfidări „substanţiale“ în elaborarea unui mijloc eficient pentru atacarea dronelor. Responsabili americani şi experţi în aviaţie recunosc faptul că avioanele fără pilot au un punct slab – legăturile prin satelit şi telecomenzile care permit piloţilor să parcurgă distanţe de mii de kilometri. În 2010, o agenţie de spionaj americană a interceptat comunicaţii electronice aflând că lideri superiori ai Al Qaeda distribuiseră un „ghid de strategie“ pentru grupările lor din întreaga lume în care explicau cum „să anticipeze şi să se apere“ de avioanele fără pilot.

Căutarea punctelor slabe

Defense Intelligence Agency (DIA) a raportat că Al Qaeda a finanţat proiecte de cercetare simultane cu dezvoltarea sistemelor de bruiaj pentru interferarea semnalelor GPS. Alte proiecte se află în curs. DIA arată că şefii celulelor Al Qaeda din zonele tribale din nord-vestul Pakistanului sunt decişi să „determine aplicarea practică a tehnologiilor puse la punct pentru a fi aplicate pe câmpul de luptă“.

Vulnerabilităţile tehnologice ale dronelor nu reprezintă un secret şi consiliul consultativ ştiinţific al US Air Force a emis acum doi ani un raport neclasificat în care avertizează că „adversarii sunt din ce în ce mai capabili“ şi în ţări ca Afganistanul ar putea ameninţa operaţiunile dronelor inventând contra măsuri necostisitoare. Pot utiliza „lasere şi DAZZLERS“ pentru a face o dronă ineficientă orbindu-i camerele şi captatoarele.

Cercetările au demonstrat că ameninţarea nu era doar teoretică. Anul trecut, o echipă de cercetători de la universitatea din Austin, Texas a demonstrat ministerului Securităţii interne că este posibilă redirecţionarea unei mici drone civile prin „spoofing“-ul semnalului GPS cu un emiţător la sol şi trasarea unei căi de navigaţie diferită.

Extremiştii islamişti din Africa de Nord au distribuit în acest an fotocopii cu 22 de recomandări pentru evitarea loviturilor dronelor. Printre sugestii sunt mai multe idei de camuflaj şi sfaturi privind folosirea emiţătoarelor radio sau de microunde pentru „confundarea frecvenţelor utilizate de controlare a dronelor“. US Air Force şi CIA se bazează pe dronele tip Predator şi Reaper pentru vânarea ţintelor Al Qaeda şi alţi djihadişti în mai multe ţări, aceste aparate putând rămâne în aer timp de 20 de ore pentru efectuarea misiunilor de supraveghere şi pot fi armate cu rachete Hellfire. Predator şi Reaper planează la altitudini de peste 20.000 de picioare şi camerele lor de observaţie, foarte puternice, se concentrează pe obiecte aflate la mai mulţi kilometri distanţă iar prezenţa lor este greu de detectat.

Dronele sunt pilotate prin telecomandă şi legături satelitare, în general de către piloţi şi operatori staţionaţi la mii de mile distanţă, în bazele din SUA. Aceste legături prin satelit sunt cifrate şi conexiunile sunt extrem de dificil de piratat.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...
Ultima oră
Pe aceeași temă