11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul SUA la Bucureşti, despre lipsa de viziune a României pentru viitor

Ambasadorul SUA la Bucureşti, despre lipsa de viziune a României pentru viitor

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat, miercuri, la Suceava că poate ar trebui ca România să îşi propună noi obiective pe termen lung, el adăugând că ţării noastre “îi lipseşte o viziune pentru viitor”, potrivit Agerpres

“Un lucru care cred că îi lipseşte României este o viziune pentru viitor. De exemplu, ştiu că în 1990, după Revoluţie, românii au stabilit într-un număr foarte mare două obiective, unul de a adera la NATO, pentru a-şi asigura securitatea şi siguranţa în regiune, şi al doilea de a intra în Uniunea Europeană, pentru a se putea alătura stratelor europene şi pieţei europene. Din momentul îndeplinirii acestor două obiective, primul în 2004, prin intrarea în NATO, şi al doilea în 2007, prin intrarea în UE, şi aud asta de la foarte mulţi români, nu mai există o viziune pentru România, pentru viitorul ei, pentru generaţiile care vin din urmă. Poate e timpul ca România să îşi stabilească un nou obiectiv”, a afirmat Hans Klemm. 

El a subliniat că prin parteneriatul încheiat cu autorităţile de la Bucureşti, SUA îşi doresc “o Românie puternică, democrată şi prosperă”. Diplomatul american a menţionat, ca exemplu, că România ar putea să îşi propună ca în următorii 20 de ani să devină a şasea cea mai bogată ţară a Uniunii Europene. “România este a şasea ţară ca număr de populaţie din UE. În 20 de ani ar trebui să devină a şasea cea mai bogată din UE sau să îşi propună să devină la fel de bogată ca Franţa. Odată fixat un astfel de obiectiv, trebuie canalizate toate energiile pentru îndeplinirea lui”, a menţionat ambasadorul SUA. Înaltul oficial american a mai arătat că România are nevoie de investiţii în infrastructură, în administraţia publică, în sistemul de sănătate, dar şi în resursele umane.

Rectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Valentin Popa, a discutat, miercuri, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti, Hans Klemm, despre posibilitatea dezvoltării parteneriatelor cu universităţile americane. El a declarat, pentru Agerpres, că discuţiile purtate cu diplomatul american au urmărit facilitarea schimbului de cadre didactice universitare şi studenţi între universitatea suceveană şi instituţiile similare din SUA. 

“Am discutat cu domnul ambasador despre dorinţa de a creşte nivelul de cooperare pe care l-am început deja cu universităţile din America şi se pare că sprijinul este important în acest obiectiv, pentru că avem sisteme diferite de învăţământ, cu niveluri de taxe diferite, şi atunci trebuie să găsim nişte mijloace pentru a putea face schimb de studenţi şi cadre didactice mult mai intens decât o facem în momentul de faţă”, a afirmat Popa. 

Hans Klemm s-a întâlnit miercuri, la Suceava, cu cadrele didactice şi studenţii Universităţii Ştefan cel Mare, el evocând cu acest prilej personalitatea lui Martin Luther King Jr. şi rolul acestuia în dezvoltarea societăţii americane şi în promovarea drepturilor omului. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă