13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorul SUA critică decizia conducerii Romgaz privind donarea a 400 de milioane...

Ambasadorul SUA critică decizia conducerii Romgaz privind donarea a 400 de milioane de lei la buget

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, critică decizia reprezentanţilor statului, la adunarea generală a acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, privind donarea a 400 de milioane de lei către bugetul statului, apreciind că măsura descurajează investitorii, informează Mediafax.

“Împărtăşim îngrijorările profunde exprimate de managerii Fondului Proprietatea în legătură cu decizia reprezentanţilor statului, la adunarea generală a acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie, de a vota donarea a 400 de milioane de lei către bugetul statului”, susţine ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Ambasadorul consideră că “potrivit standardelor globale acceptate în domeniul managementului corporaţiilor, reprezentanţii statului ar fi trebuit să se abţină de la vot într-o asemenea privinţă din cauza unui inerent conflict de interese – chiar dacă acţiunea a fost legală din punct de vedere juridic potrivit legislaţiei României”.

“Regretăm că, în calitate de acţionar majoritar al Romgaz, Guvernul României nu a luat în calcul cu mai multă atenţie modul în care această acţiune va afecta interesele acţionarilor privaţi, inclusiv pe cele ale Fondului Proprietatea, nemaimenţionând şi impactul negativ asupra capacităţii companiei de a investi”, susţine Gitenstein.

El apreciază că, într-un context în care autorităţile române caută atragerea de noi investiţii în sectorul energetic, o astfel de decizie subminează încrederea investitorilor în faptul că deciziile de afaceri ale autorităţilor în domeniu vor fi adoptate de o manieră corectă, treansparentă şi predictibilă.

Gitenstein menţionează că această acţiune nu face decât să descurajeze investiţii viitoare într-un sector critic pentru creşterea economiei româneşti.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului.

Fondul Proprietatea va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind că operaţiunea va avea consecinţe grave asupra profitului Romgaz, acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţiei investitorilor străini privind piaţa locală de capital.

Anunţul a fost făcut miercuri de Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea.

În calitate de acţionar minoritar, cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva deciziei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă