26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAmbasadorii UE au căzut de acord cu privire la consolidarea sancţiunilor împotriva...

Ambasadorii UE au căzut de acord cu privire la consolidarea sancţiunilor împotriva Iranului

Ambasadorii Uniunii Europene au căzut de acord, vineri, să consolideze sancţiunile împotriva Iranului, mai ales în privinţa comerţului, tranzacţiilor financiare cu băncile iraniene şi importului de gaze, potrivit unor diplomaţi citaţi de AFP, scrie Mediafax.

Acest nou pachet de sancţiuni, care formează potrivit unui diplomat european “un ansamblu foarte robust”, urmează să fie aprobat luni de către miniştrii de Externe.

UE “va decide mai ales să lovească pentru prima dată sectorul telecomunicaţiilor”, în special întreprinderile din acest domeniu suspectate că susţin financiar regimul, a precizat un diplomat.

Toate tranzacţiile financiare între băncile europene şi băncile iraniene vor fi supuse unei interdicţii de principiu până la un anumit prag, “relativ mic”, a adăugat el.

Totuşi, se va putea solicita o autorizaţie în anumite situaţii, mai ales pentru a plăti în cazul unor tranzacţii comerciale autorizate, cum ar fi achiziţiile de hrană, echipament medical sau în scopuri umanitare.

Pe de altă parte, importurile de gaz iranian vor fi interzise, o măsură care afectează o cantitate nesemnificativă, dar care se adaugă, în schimb, la interdicţia de a importa petrol iranian, care este în vigoare începând din luna iulie.

Exportul de materii prime care pot servi programelor nuclear şi balistic iranian, precum grafitul sau aluminiul, va fi interzis către Iran.

Sunt prevăzute şi alte măsuri, printre care interzicerea înregistrării navelor iraniene şi îngheţarea activelor a 30 de noi societăţi, în special din domeniul bancar şi din sectorul petrolier.

Cele mai citite

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă