23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAmbasadele ruşinii. Ce scuze au reprezentanţii diplomatici pentru umilirea românilor care au...

Ambasadele ruşinii. Ce scuze au reprezentanţii diplomatici pentru umilirea românilor care au vrut să voteze

UPDATE. Ca urmare a solicitării trimise de România liberă, ambasada României în Italia a ales să rupă tăcerea. Ambasadorul român Dana Constantinescu a postat luni seară pe pagina de Facebook a ambasadei un mesaj în care dezvăluie că Ministerul Afacerilor Externe nu a ținut cont de solicitările diplomaților: "Încă dinainte de cel de-al doilea tur de scrutin, având ca sursă autoritățile locale italiene și asociațiile românești, misiunile diplomatice și consulare din Italia au propus organizarea a 66 de secții de votare. Punctual, la CG Torino au fost propuse, printre altele, două secții de votare, dar și altele în Regiunea Piemonte care ar fi redus din fluxul de votanți al singurei secții aprobate în sediul CG Torino. Răspunsul de la București, prin care au fost aprobate prin ordin al ministrului doar 51 de secții, nu a ținut cont de aceste propuneri. Pentru a exemplifica, de la București s-au primit instrucțiuni pentru organizarea unei secții pe care nu am propus-o, și anume la Sondrio, unde în primul tur de scrutin s-au prezentat doar 48 de alegători!".

 

Alegerile de duminică vor intra în istorie şi pentru faptul că zeci de mii de români din străinătate au fost umiliţi de Guvernul ţării lor. Oamenii au aşteptat cu orele în frig pentru a vota şi, în unele cazuri, au fost loviţi cu bastoanele sau împrăştiaţi cu gaze lacrimogene de forţele de ordine, chemate în ajutor de reprezentanţii diplomatici ai României. Rl a cerut lămuriri despre aceste incidente de la ambasadele respective.

Citește și: UPDATE. Coadă la democrație în diaspora. Tensiuni la Chișinău. Incidente la Paris, Munchen și Torino, forțele de ordine au folosit GAZE lacrimogene.Vezi cum se votează în toată lumea – FOTO&VIDEO

Ambasada României în Spania ne-a explicat ce s-a întâmplat cu românii care au vrut să voteze, printr-un comunicat: “La aproape toate cele 38 de secții de votare din Spania toți cetățenii care s-au prezentat au reușit să voteze până la momentul închiderii. Excepțiile s-au înregistrat la Coslada, Castellon de la Plana și la Valencia, unde, la momentul închiderii, au rămas în afara secției cetățeni care, din păcate, nu au putut să voteze. La Castellon de la Plana și Valencia s-au înregistrat situații în care a fost necesară prezența Poliției spaniole la închiderea secțiilor.“

Consulatul, luat cu asalt

Oamenii au însă destule reproşuri ale autorităților române din Spania. Liviu Tomina, care a fost implicat în procesul de vot, spune că la Barcelona, „în primul tur au fost vreo 2000 de votanți, iar duminică au reușit să voteze 4600 și nu au ajuns la urne 1000. Cererea noastră la BEC pentru prelungirea orei de vot a fost respinsă. Astfel încât, la ora 21.00

i-am înghesuit pe toți în consulat și au reușit să mai voteze o parte important dintre cei care stăteau afară. S-a votat mai bine exclusiv pentru că noi cei din secția de vot ne-am mobilizat mai bine. De asemenea, am urmărit să scurtăm timpul alocat fiecărui votant”. La Castellon, unde există o foarte mare comunitate de români, lucrurile au avut o evoluţie dramatică. Firma de pază a consulatului românesc, într-un exces de zel, a folosit gaze lacrimogene în jurul prânzului. Seara, însă, au avut loc momente de mare intensitate. Pe la 20:40, a ieșit consulul să spună că au cerut la BEC prelungirea orei de vot dar lumea era deja înfuriată, nu a acceptat explicațiile, l-au îmbrâncit și au luat cu asalt consulatul”, spune Liviu. Manifestanțíi s-au calmat doar după ce au văzut la televizor că șansele lui Iohannis să câștige sunt mari.

Mădălina spune că la Alcala de Henanes, în apropiere de Madrid “în general, toată lumea a zis că s-a votat mai bine, dar asta a însemnat oricum trei ore de stat la coadă minim. A fost la fel de penibil ca și în 2 noiembrie, având în vedere că, după cum comenta o prietenă care a votat foarte greu la Torrejón de Ardoz, localitate aflată la la 5 km de Alcalá, primarul lor a cerut de trei ori și s-a oferit să găzduiască o sectie de votare dar Ambasada României nu a fost de acord. În Torrejón locuiesc câteva mii de români”.

Vot dublu, aceleași probleme

Capitala Franţei este un alt exemplu unde forţele de ordine locale au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau că nu au putut să voteze.

“Avem alte imperative în acest moment, nu putem să vă răspundeți în timp așa de scurt, “ ne-au transmis iniţial oficiali ai ambasadei, când le-am solicitat un punct de vedere despre evenimentele de duminică. Apoi au revenit cu o recomandare: “In condițiile unei comunicări centralizate la nivelul MAE pe subiectul alegerilor, vă rog să transmiteți solicitarea dumneavoastră către Biroul de presă al MAE.“

În Franța au votat mai mulți oameni doar pentru că cei din secțiile de votare s-au mobilizat și au asigurat o fluență bună la vot. “S-a votat aproape dublu față de primul tur, iar cei din secțiile de votare au fost niște eroi, aproape că nu s-au ridicat de la birouri”, ne-a precizat un martor.

Ambasada Italiei: “Am acționat în baza cadrului legal“

La secția din Torino, mai mulți români au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce forțele de ordine italiene au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împrăștia sutele de persoane adunate în fața consulatului.

"E război la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat român, ruşine!" scria pe Facebook consilierul local din Verbania, Adrian Chifu, despre asaltul forțelor de ordine asupra românilor nervoși că nu își puteau exprima dreptul la vot. Alți martori au postat fotografii cu oameni care își acopereau fețele, încercând să scape de usturimea gazului.

Despre astfel de incidente reprezentanții ambasadei României la Roma aleg să păstreze tăcerea.

“Vă sfătuiesc să vă adresați MAE, că ei au informațiile centralizate pentru toată Italia. Misiunile diplomatice au acționat în baza cadrului legal, o misiune diplomatică nu poate să depășească reglementările. Nu se pot lăsa porțile deschise la o secție de votare mai mult decât este prevăzut în lege,” ne-a transmis atașatul de presă din ambasadă, Ovidiu Pufu.

Acesta a explicat că forțele de ordine nu au acționat în baza instrucțiunileor consulatului, ci în funcție de realitatea din teren.

“Forțele de ordine din țara gazdă au obligația de a asigura securitatea unei misiuni diplomatice, în acest caz s-a suprapus cu o secție de votare. Punctual, în situația de la Torino, nu am competența să vă spun mai multe, cei în măsură sunt cei de la consulat de la Torino,“ explică atașatul de presă. Reprezentanții Consulatului nu au oferit însă explicații, arătând spre Ministerul Afacerilor Externe, instituție care nu a răspuns solicitării României libere până la închiderea ediției.

Alte ambasade, precum cea de la Viena, au cerut mai mult timp pentru a elabora un răspuns la întrebările României libere.

Oamenii din secții de vot, niște eroi

La Munchen, unde oamenii s-au strâns pentru a vota încă de sâmbătă după-masă, au existat momente dramatice. “Lumea a venit cu noaptea în cap. S-a stat la coadă între 9 și 10 ore. Mulți dintre cei care au venit după prânz au stat câteva ore și apoi au abandonat. Apoi, în timp ce se stătea la cozi interminabile, a apărut poliția și jandarmii. Oameni în toată firea plângeau. Iar oficialii s-au baricadat în Consulat ca la război. Ce să înțélegem? Că trebuie să fie poliție ca să păzească câteva mii de oameni care îngheață câte 10 ore în frig. Dar de ce așa o imagine amenințătoare în fața consulatului?”, ne-a spus Mădălina care a petrecut noaptea de sâmbătă în frig alături de alți tineri pentru a vota la Munchen.

A fost un succes faptul că în turul doi au votat în străinătate de trei ori mai mulți români decât în turul I? Răspunsul este negativ dacă ne gândim că timpul mediu de așteptare pentru a vota a fost de 4-6 ore, mulți nu au votat iar în diasporă trăiesc câteva milioane de români. Duminică s-a votat mai bine pentru că alegătorii s-au trezit mult mai devreme și pentru că cei care fost în secțiile de votare s-au organizat excelent și au asigurat un ritm foarte alert la vot.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă