20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada Olandei: Raportul pe MCV, un pas înainte, dar mai sunt lucruri...

Ambasada Olandei: Raportul pe MCV, un pas înainte, dar mai sunt lucruri de făcut

Progresele notate în raportul MCV sunt vizibile atât în cazul României cât şi al Bulgariei, ele reprezintă un pas înainte, dar “este necesar să fie făcute mai multe”, se arată într-un comunicat al Ambasadei olandeze la Bucureşti, citat de Mediafax.

“Olanda va analiza acum cu atenţie rapoartele MCV ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria. Rapoartele oferă o vedere de ansamblu a ceea ce a fost realizat şi unde este necesar să fie făcute mai multe. Progresul este vizibil în ambele ţări, mai ales în România”, se arată în comunicatul ambasadei Olandei la Bucureşti.

“În ceea ce priveşte România, Comisia Europeană raportează o îmbunătăţire a urmăririi în justiţie a cazurilor de corupţie la nivele mai înalte şi legislaţie nouă referitoare la numirile pentru Înalta Curte. Dar Comisia Europeană trage şi concluzia că sunt necesare mai multe rezultate în combaterea corupţiei în cazuri legate de achiziţii publice”, se mai arată în comunicat.

Ambasada mai spune că “Guvernul Olandei va înainta în curând ambele rapoarte (pentru România şi Bulgaria) Parlamentului”.

“Poziţia Olandei este cunoscută. Olanda vrea să vadă două rapoarte pozitive consecutive care să indice progres durabil şi ireversibil în combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Vom vedea în luna iulie, în urma raportului complet al Comisiei Europene, dacă atunci acesta va fi fost cazul”, a mai precizat ambasada.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul interimar pe tema MCV.

Comisia a impus la data aderării României şi Bulgariei la UE un Mecanism de Cooperare şi Verificare în care a stabilit patru obiective în domeniul justiţiei. Comisia publică anual două rapoarte pe tema MCV – unul intermediar, tehnic, în luna februarie, şi unul final, în iulie, care conţine şi o evaluare politică.

Olanda a blocat, în 2011, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Olanda continuă să se opună aderării României şi Bulgariei la Schengen, a afirmat, la 13 decembrie, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, precizând că cele două ţări trebuie să înregistreze progrese clare în combaterea criminalităţii şi corupţiei, progrese ce vor trebui constatate în viitorul raport al CE.

Cele mai citite

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă