20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada Italiei vinde Parcul Nicolae Iorga din București și „Casa Italia“ din...

Ambasada Italiei vinde Parcul Nicolae Iorga din București și „Casa Italia“ din Galați

Ambasada Italiei a anunțat scoaterea la licitație a șase imobile care sunt în proprietatea statului italian. Cele mai valoroase sunt două imobile situate în Capitală, pe Calea Victoriei și str. Luigi Cazavillan, evaluate la 5,5, respectiv 1,7 milioane euro.

„Casa Italia“ – fostul Consulat de la Galați

Printre imobilele aflate pe listă se află și „Casa Italia“, din Galați, care în perioada interbelică a fost sediul Consulatului Italiei în portul de la Dunăre. Este o clădire con-struită în 1836. Nu a fost declarată monument istoric, deși arhitectura fațadei și istoria sa o recomandau pentru o astfel de clasificare. Pe fațadă se remarcă două stele, simbo-luri masonice.
Potrivit lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcției pentru Cultură Galați, „aceste stele sunt foarte rar folosite ca decoraţiuni, ele amplasându-se doar acolo unde există o simbolistică aparte“. Casa i-a aparţinut lui Vittorio Radaelli, care pe 6 noiembrie 1923 a vândut casa lui Ricardo Monzani, consul general al Italiei la Galaţi. Atunci imobilul a devenit sediul Consulatului Italiei la Galați.

În paragină

În ultimele două decenii, „Casa Italia“ nu a mai fost îngrijită și a ajuns în ruină. Pentru că exista riscul ca pereții să se prăbușească în curtea Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“, fostul primar, Dumitru Nicolae, s-a adresat Consulatului italian din Bucureşti. Pe 31 martie 2011, consulul Salvatore Rippa a venit la Galaţi pentru a vedea clădirea. Direcția pentru Cultură a propus varianta clasării, dar răspunsul diplomatului italian a fost că Ambasada Italiei va lua o decizie, fie o va demola, fie o va reface și o va vinde. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta. De altfel, în anunțul de licitație se spune că starea imobilului este „degradat avansat“. „Casa Italia“ este scoasă la vânzare la prețul de pornire de 91.617 de euro, miza fiind suprafața de 549 mp de teren, situată pe str. Gării, în zona centrală a orașului.

Pe listă, imobile de milioane din centrul Capitalei

Ambasada Italiei mai vinde și alte cinci imobile situate în Brăila, pe strada Campiniu nr. 35 (86.446 euro), în Târgoviște, pe Calea Domnească nr. 165 (45.841 euro), la Constan-ţa, pe Bd. Mamaia nr. 42 (505.222 euro) și două proprietăți din București, Parcul Nicolae Iorga de pe Calea Victoriei nr. 184-188 (5,5 milioane euro) și str. Luigi Cazzavillan nr. 26-28 (1,7 milioane euro). 

Cele mai citite

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Avanpremiera filmului „În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania” a avut loc joi seara, la București

Filmul „În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania”, povestea neștiută a calificării naționalei de fotbal a României la EURO 2024, regizat de...

Specialiștii Muzeului Național de Artă al României se alătură grevei din Cultură

Sindicatul Specialiștilor Muzeului Național de Artă al României, afiliat  federației sindicale CulturMedia și confederației Cartel ALFA,  se solidarizează  cu  toți ceilalți colegi ai sindicatelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă