17 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialAmbasada americană: SUA NU RENUNŢĂ la scutul antiracheta de la Deveselu

Ambasada americană: SUA NU RENUNŢĂ la scutul antiracheta de la Deveselu

Ambasada SUA a declarat, luni, că informaţiile apărute în presa din România, care citează site-ul military.com, protivit cărora Washingtonul renunţă la construirea bazelor militare din România şi Bulgaria, sunt eronate.

Potrivit unui comunicat de presă emis de ambasada americană, SUA nu vor renunţa la construirea scutului antirachetă de la Deveselu.

“SUA şi România au relaţii militare excepţional de puternice. Cooperarea între forţele noastre armate reflectă forţa parteneriatului nostru şi a prieteniei dintre cele două popoare. SUA s-au bazat pe România în NATO, în Kosovo, în Irak şi în Afganistan.

Această cooperare a crescut semnificativ în ultimii ani şi nu dă semne de slăbiciune. Planurile care vizează capabilităţile de apărare antirachetă de la Deveselu continuă, iar finalizarea construcţiei va avea loc în 2015″, a declarat Ambasada SUA.

Diplomaţii americani le-au reamintit românilor că la baza militară Mihail Kogălniceanu armatele celor două ţări cooperează în sprijinul ISAF şi au participat, împreună, la ceremonia de deschidere a exerciţiului multinaţional “Black Sea Rotational Force”.

Ambasada SUA notează că, pe data de 15 septembrie, în presa din România au apărut o serie de articole care citau site-ul military.com şi care conţineau informaţii false despre bazele militare americane din România. Potrivit misiunii diplomatice americane, articolul citat prezenta într-o manieră eronată câteva remarci făcute de generalul-locotenent Donald Campbell.

Biroul de relatii publice al fortelor terestre americane din Europa a ţinut să clarifice situaţia confuză.

“Generalul-locotenent Campbell a raspuns intrebarilor referitoare la instalatiile permanente ale Armatei SUA, definite ca acele locuri pe care le avem in Germania, Italia, Benelux – garnizoane in care unitati si un numar mare de soldati ai armatei americane si familiile acestora sunt plasate pentru mai multi ani”, se arată în comunicat.

Articolul apărut în military.com a scos din context comentarii despre baze şi o discuţie separată despre exerciţiile alternative. Generalul Campbell a declarat că “nu există planuri de a construi noi garnizoane de acest fel”, iar jurnaliştii de la military.com au interpretat această declaraţie ca pe o intenţie a armatei americane de a abandona planurile de a construi “baze militare” în România şi Bulgaria.

“Din cate stiti, nu a existat niciodata un plan de a stabili in mod permanent trupe americane in Bulgaria sau Romania”, conform Biroului de relatii publice al fortelor terestre americane din Europa, care a adăugat: “Articolul din military.com a scos din context comentarii despre baze şi o discuţie separată despre exerciţiile alternative. El a vorbit despre potenţialul de a roti forţele prin Novo Selo, Bulgaria, şi localităţi din România – nu să fie stabilită o bază sau trupe în garnizoană acolo. Generalul-locotenent Donald Campbell n-a vorbit în niciun moment pe tema capabilităţilor de apărare antirachetă de la Deveselu”.

Site-ul military.com ar fi explicat că SUA au abandonat planurile de a construi “baze militare” în Bulgaria şi România din cauza bugetului redus.

Cele mai citite

De ce râd bucureștenii de marile proiecte?

Doar doi dintre candidații la alegerile locale din București, Gabriela Firea și Sebastian Burduja, au cutezat să anunțe proiecte majore în programele administrative. Mulți bucureșteni...

Tandemul militar Covaliu-Boroi a „tocat” și „îngropat”, în 7 ani, peste 145.000.000 de euro de la COSR

De aproape opt ani de zile, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) este feuda tandemului militar-comisar șef de poliție Mihai Covaliu-președinte și colonelul...

Se redeschide circulația pe Transalpina. Anunțul directorului general al CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a anunțat că circulația rutieră pe Transalpina se va redeschide începând...
Ultima oră
Pe aceeași temă