12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialALTERCAŢII la Parlamentul rus înaintea examinării unei legi împotriva "propagandei homosexuale"

ALTERCAŢII la Parlamentul rus înaintea examinării unei legi împotriva “propagandei homosexuale”

Altercaţii au avut loc vineri, în faţa sediului Dumei de Stat, la Moscova, unde deputaţii urmau să înceapă examinarea unui proiect de lege care pedepseşte “propaganda homosexualităţii în rândul minorilor”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Militanţi ortodocşi au aruncat cu ouă şi vopsea asupra apărătorilor cauzei homosexuale, care s-au reunit în faţa sediului Camerei inferioare a Parlamentului rus, în semn de protest faţă de acest text controversat, potrivit mai multor publicaţii.

Aproximativ 20 de activişti homosexuali au fost arestaţi de către poliţie, a declarat pentru AFP una dintre persoanele arestate, Elena Kostiuşcenko.

Proiectul de lege a fost depus în martie 2012 la Duma de Stat, de către Parlamentul regiunii Novosibirsk, în Siberia, care a adoptat-o deja la nivel local şi vrea o extindere la nivelul întregii ţări.

În afară de Novosibirsk, şi alte oraşe, inclusiv Sankt Petersburg, al doilea oraş din ţară, au adoptat texte similare, suscitând critici din partea Occidentului şi unor asociaţii, care denunţă o lege “homofobă şi care ucide libertatea”.

Activişti şi apărători ai drepturilor omului şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că formularea legii ar putea pemite condamnarea unor persoane care manifestează pentru drepturile homosexualilor sau care se ţin de mână în public.

Potrivit acestui text, o persoană fizică riscă o amendă în valoare de la 4.000 de ruble (aproximativ 100 de euro) şi până la 5.000 de ruble (aproximativ 125 de euro), o persoană depozitară a autorităţii publice o amendă de 40.000 până la 50.000 de ruble, iar o entitate juridică o amendă în valoare de 400.000 până la 500.000 de ruble.

Activiştii de orientare homosexuală sunt percepuţi foarte negativ în Rusia, unde homosexualitatea a fost considerată o crimă până în 1993, o boală mentală până în 1999, la mult timp după prăbuşirea regimului sovietic (1991).

Defilările pe care aceştia încearcă să le organizeze, începând din 2006, sunt interzise de către autorităţi şi dispersate fără menajamente de către poliţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă