11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAlertă teroristă în Marea Britanie

Alertă teroristă în Marea Britanie

Marea Britanie a crescut nivelul de alertă teroristă pentru industria aviatică civilă şi pentru sistemul de transport de la “substanţial” la “sever”, în contextul informaţiilor privind planificarea unui posibil atac la Londra, vizând metroul sau aeroporturile, relatează NewsIn.

O sursă din serviciile de informaţii a declarat că ar putea fi vorba de un atac în stilul celor de la Bombay.

Măsurile nu au legătură cu arestările făcute luna trecută la Stoke, Cardiff şi Londra, potrivit oficialului.

Nivelul naţional de alertă teroristă rămâne “sever”.

Măsuri sporite de precauţie au fost puse în aplicare în staţiile de tren şi metrou, dar şi pe aeroportul Heathrow, deşi un atac nu este considerat iminent, potrivit unei alte surse.

Echipa de urgenţă a ţării, formată din politicieni importanţi şi oficiali din poliţie, s-a reunit joi dimineaţă pentru a discuta situaţia, a adăugat a doua sursă.

“Nivelul de alertă în Marea Britanie este sever, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil, şi a fost astfel din ianuarie 2010”, a anunţat poliţia metropolitană într-un comunicat.

“Vom acţiona în consecinţă şi vom folosi tactici sub acoperire şi deschise, care sunt revizuite în permanenţă”, se adaugă în document.

“Securitatea pe aeroporturile noastre rămâne la un nivel ridicat şi suntem în continuare vigilenţi”, a spus un purtător de cuvânt al Autorităţii aviatice britanice, care este responsabilă pentru Heathrow.

Luna trecută, oficiali din serviciile contraterorism din Europa şi Statele Unite au declarat pentru CNN că al-Qaida planifică atacuri coordonate, în stilul celor de la Bombay, în Europa. Şi Statele Unite vor fi, probabil, vizate.

Această descoperire a determinat SUA să emită, în octombrie, un sfat de călătorie fără precedent pentru cetăţenii care merg în Europa.

Nu este clar dacă informaţiile de joi au legătură cu ameninţarea al-Qaida din toamnă.

În noiembrie 2008, persoane înarmate aparţinând grupării Lashkar-e-Taiba, o mişcare jihadistă pakistaneză afiliată al-Qaida, au deschis focul asupra mai multor ţinte din Bombay, printre care cel mai cunoscut hotel, principala gară şi un centru evreiesc. Peste 160 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă