11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAlertă sporită de securitate în Belgia, după capturarea creierului atentatelor de la...

Alertă sporită de securitate în Belgia, după capturarea creierului atentatelor de la Paris

Belgia este în alertă sporită pentru a dejuca eventuale atacuri de răzbunare, după capturarea teroristului Salah Abdeslam, acuzat pentru atentatele din luna noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi, printre care doi români, relatează Reuters, potrivit news.ro.

“Ştim că oprirea unei celule poate (…) împinge altele să acţioneze. Suntem conştienţi de asta în acest caz”, a declarat ministrul belgian de interne, Jan Jambon, pentru postul public de radio din Belgia.

Ca singurul presupus participant la atentatele de la Paris prins în viaţă, Abdeslam este considerat de anchetatori o sursă majoră de informaţii privind restul celor implicaţi – de la reţele de susţinere, la finanţatori. De asmenea, autorităţile vor încerca să afle dacă sunt planificate noi atacuri.

Anterior, ministrul Belgian de externe Didier Reynders a declarat că este posibil ca Abdeslam să fi complotat pentru a lansa şi alte acte teroriste, după descoperirea unor arme în cartierul Forest din Bruxelles.

Jambom a precizat că nu poate confirma această ipoteză, dar a subliniat că este o posibilitate.

“După 18 luni în care am avu de-a face cu problema teroristă, am aflat că, atunci când teroriştii şi armele sunt în acelaşi loc, aşa cum am văzut în Forest, suntem aproape de un atac. Nu spun că este o dovadă. Dar da, sunt indicii”, a explicat el.

Între timp, avocatul lui Abdeslam a declarat lui că teroristul colaborează deplin cu anchetatorii. “Cred că Salah Abdeslam este de maximă importantă pentru anchetă. Aş spune chiar că valorează greutatea sa în aur. Colaborează. Comunică. Nu îşi invocă dreptul de a tăcea”, a explicat avocatul Sven Mary.

Procurorul federal belgian Frederic van Leeuw a afirmat luni că anchetatorii ‘sunt încă departe de a rezolva puzzle-ul’ în ceea ce priveşte atacurile teroriste de la Paris, la trei zile după arestarea suspectului-cheie Salah Abdeslam, informează AFP, citată de Agerpres

‘Avem destul de multe piese în acest puzzle şi în ultima vreme mai multe piese ale puzzle-ului şi-au găsit locul, însă eu sunt încă departe, noi suntem încă departe de a rezolva acest puzzle’, a explicat procurorul în timpul unei conferinţe susţinute împreună cu procurorul Parisului, Francois Molins, la Bruxelles. 

Dacă Salah ‘Abdeslam decide să ne ofere explicaţii – ceea ce eu sper – acest lucru va pune sub o altă lumină dosarul şi va scoate la lumină zonele de umbră. Rolul fiecăruia este încă dificil de confirmat’, a declarat procurorul. 

Întrebat cu privire la extrădarea în Franţa, contestată de Abdeslam, Molins a subliniat că acest lucru ar însemna un ‘puternic prejudiciu adus justiţiei şi victimelor’, precum şi familiilor acestora. ‘Salah Abdeslam este cel care trebuie să decidă: fie el consimte şi poate fi extrădat rapid, fie el nu consimte şi le va reveni judecătorilor belgieni să decidă dacă în acest caz poate fi refuzată extrădarea’, a spus Frederic van Leeuw. 

Cei doi procurori au detaliat numărul de dosare de terorism deschise în ţările lor. În Belgia, ‘în 2015 au fost deschise 315 noi dosare de terorism, iar în 2016 aproape 60′, a precizat procurorul federal belgian. În Franţa, există în prezent 244 de dosare în curs, care vizează judiciar 772 de indivizi, plasaţi în detenţie provizorie sau anchetaţi’, a precizat, la rândul său, Molins. 

Procurorul Parisului, împotriva căruia avocatul Salah Abdeslam intenţionează să depună plângere pentru încălcarea secretului de instrucţie din cauza declaraţiilor sale de sâmbătă, s-a declarat ‘foarte relaxat în privinţa acestei probleme’. El a amintit că textul codului de procedură penală franceză autorizează să se facă publice ‘elemente obiective ale procedurii’. 

Afirmaţiile procurorului belgian cu privire la ‘puzzle-ul’ încă departe de a fi rezolvat constituie ecoul a ceea ce preşedintele francez Francois Hollande a declarat vineri, în seara arestării lui Abdeslam. 

‘Cei pe care trebuie să-i prindem sunt cei care au permis, organizat sau facilitat aceste atentate’ în care au murit 130 de oameni în noiembrie, a declarat Hollande la Bruxelles. ‘Ne dăm seama, fără a intra în detaliile anchetei, că ei sunt mult mai numeroşi decât am putut la un moment dat crede şi identifica’, a subliniat liderul francez.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă