18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Care sunt candidaţii care s-au impus în cadrul...

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Care sunt candidaţii care s-au impus în cadrul “Super Tuesday”

Alegătorii republicani din zece state americane au votat în cadrul “Super Tuesday”, în vederea alegerii favoritului care îl va înfrunta e Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Conform exit-poll-urilor presei americane, Mitt Romney a câştigat primarele din Virginia, Vermont şi Massachusetts, Rick Santorum a câştigat alegerile primare din Tennessee (sud) şi Oklahoma (sud) şi Newt Gingrich a câştigat primarele organizate în Georgia, potrivit Mediafax.

 

Fostul guvernator al statului Massachusetts, Mitt Romney, a câştigat primarele din statele Virginia, Vermont şi Massachusetts (nord-est) confirmând astfel statutul de favorit al alegătorilor republicani în cursa pentru Casa Albă, conform exit-poll-urilor presei americane, preluate de Washington Post.

 

În statul-cheie Ohio, estimări preliminare ale presei americane indicau o luptă foarte strânsă între Romney şi creştin-conservatorul Rick Santorum.

Ultra-conservatorul Rick Santorum a câştigat alegerile primare din Tennessee (sud) şi Oklahoma (sud), din cadrul “Super Tuesday”.

În Oklahoma, conform postului MSNBC şi Fox, Santorum s-a impus faţă de moderatul Mitt Romney, faţă de fostul preşedinte al Casei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi faţă de izolaţionistul Ron Paul.

În Tennessee, un alt stat conservator din Statele Unite, Santorum şi-a devansat de asemenea adversarii, ei fiind clasaţi în aceeaşi ordine ca în Oklahoma.

 

Conservatorul Newt Gingrich a câştigat primarele organizate în Georgia, stat pe care l-a reprezentat timp de 20 de ani la Washington.

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor l-a avut în acest stat ca adversar pe moderatul Mitt Romney, pe creştinul conservator Rick Santorum şi pe izolaţionistul Ron Paul. Alte nouă state au organizat marţi un scrutin pentru ca alegătorii republicani să îşi aleagă favoritul pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

“Îţi mulţumesc Georgia! Este flatant să câştig în statul meu atât de clar, pentru a lansa cursa noastră din martie”, a reacţionat Newt Gingrich pe contul său Twitter.

Cele 10 state participante la “Super Tuesday”, ar trebui să desemneze mai mult de 400 de delegaţi, din numărul de 1.144 necesar pentru a îşi adjudeca învestitura republicană. Dintre ele, Georgia şi cei 76 de delegaţi ai săi, Ohio (nord, 66 delegaţi) şi Tennessee (sud, 58 de delegaţi), sunt cele mai importante state.

Delegaţii vor reprezenta candidatul lor la convenţia naţională a partidului din Tampa (Florida) în luna august, care va desemna în mod oficial adversarul lui Obama.

Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...
Ultima oră
Pe aceeași temă