15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialAlegeri SUA. 95 de minute de „meci“ neîntrerupt. Rundă câștigată de Hillary...

Alegeri SUA. 95 de minute de „meci“ neîntrerupt. Rundă câștigată de Hillary Clinton; Trump, în corzi

Candidata democrată a dominat prima dezbatere prezidenţială şi, deşi nu a marcat un KO, l-a băgat în corzi de republican, care a părut în defensivă în faţa rivalei sale, în confruntarea dintre cei doi pretendenţi la Casa Albă.

Dezbaterea-duel de 95 de minute desfăşurată luni seară la Universitatea Hofstra din Long Island (New York) a opus doi candidaţi istoric impopulari şi total diferiţi. Reţeaua de televiziune NBC a înregistrat o audienţă-record, de peste 100 mi­lioane de persoane care au stat în faţa ecranelor, plasând dezbaterea de luni în „liga“ SuperBowl. 

Do­nald Trump a proiectat implacabil problemele cronice ale naţiunii asupra „politicianului tipic“ Hil­lary Clinton, dar s-a aflat mai mult în defensivă în prima lor dez­­batere electorală, candidata de­mocrată denunţând „insensi­bi­­­litatea rasială“, ascunderea po­ten­­ţialelor conflicte de interese şi recompensarea celor care l-au ajutat pe Donald Trump la ridicarea imperiului său financiar. 

După ce și-au adus acuze în timpul primarelor, cei doi candidaţi s-au
aflat pentru prima oară faţă în faţă pe aceeaşi scenă şi au profitat de ocazie aruncând replici acide şi combative pentru a se discre­dita reciproc. Clinton și-a păstrat calmul, în timp ce Trump și l-a pierdut, într-o confruntare dură. În schimburile de replici, fostul secretar de stat l-a acuzat pe mogulul imobiliar de rasism (pentru pune­rea în discuţie a cetăţeniei lui Barack Obama) şi de sexism.

Hillary Clinton și-a detaliat pla­nurile politice ca posibil pre­şedinte al SUA şi a încercat să evidențieze gravitatea propune­rilor candidatului republican. În comentariile referitoare la pre­şedintele rus Vladimir Putin, admirat de Donald Trump, democrata a subliniat din nou că rivalul ei republican nu înţelege ameninţările globale cu care se confruntă ţara. În timp ce Clinton a fost rezonabilă în atacurile sale, Trump, deşi a încercat la început să fie calm, a devenit agresiv pe parcurs şi adeseori haotic.

I-a întrerupt mereu pe Hillary Clinton şi pe moderatorul dezbaterii, ziaristul Lester Holt, şi a ridicat vocea. A încercat să o prezinte pe fosta secretară de stat drept o relicvă a Washingtonului şi, într-unul dintre rarele sale momente dominante, a contestat poziţia candidatei democrate în privința politicii comerciale, afirmând că acordul de liber-schimb nord-american şi alte acorduri comerciale au contribuit la exodul clasei medii americane. Problemele de „anduranţă“ şi de tempe­rament ale candidatei democrate au fost, de asemenea, ridicate de Trump, care a pus la îndoială capacitatea ei de a fi preşedinte.

Verdictul presei americane

Deși estimează că Hillary Clinton a câştigat prima rundă, presa americană rămâne prudentă în privința impactului pe care această dezbatere îl va avea asupra cursei prezidenţiale. Potrivit CNN, succesul lui Clinton din prima dezbatere a fost calculat printr-un sondaj realizat asupra unui eșantion de 521 de electori care au privit primul duel televizat Clinton-Trump – 62% au acordat victoria candidatei democrate şi doar 27% rivalului său republican. Schimburile verbale dintre cei doi au fost tensionate, uneori virulente, susţine presa americană. ABC News consideră că „Hillary Clinton a căutat discordia şi a obţinut-o“. În replică, New York Times apreciază că „Trump nu a încetat să o întrerupă pe Clinton şi a acoperit-o cu vocea pe tot parcursul dezbaterii, atacând-o în mod jignitor“. Cotidianul sub­li­niază că Trump nu a răspuns la acuzaţia potrivit căreia el „nu-şi plăteşte taxele federale de ani de zile“.

Dezbaterea urma să permită electorilor, potrivit cotidianului texan The Dallas Morning News, să obţină o viziune mult mai cla­ră asupra politicii fiecăruia dintre cei doi rivali în privința „co­merţului, impozitelor, ar­­me­­lor, problemelor rasiale şi criminalităţii“. Aceeaşi constatare şi din partea Wall Street Journal, care estimează că acest debut al dezbaterilor trebuia să permită observarea celor „două viziuni foarte diferite asupra modului în care vor conduce ţara“.

Pentru Fox News, „Trump a rezumat contraargumentul său în câteva cuvinte – Hillary are experienţă, dar este una rea“. Pentru Washington Post, Clinton a ştiut să obţină un avantaj „din principala slăbiciune a lui Trump – iritabilitatea“, împingându-l în această direcţie. Cotidianul mai subliniază că democrata „nu a fost perfectă în această dezba­tere“, „părând că recită lecţia prea mult“, ca un „robot“, și precizează că „Trump nu a fost suficient pregătit pentru dezbatere“.

Multe publicaţii notează că republicanul nu a fost suficient de incisiv asupra unor subiecte, în special cu referire la Fundaţia Clin­­ton, aflată în centrul unei polemici de câteva săptămâni. Revista Fortune a citat reacţiile unor republicani care au admis, fără să conteste, victoria lui Hillary Clinton, de pildă cea a consilie­­ru­lui John Kasich, fost rival al lui Do­nald Trump în campania pri­­marelor republicane: „Două lu­cruri – ea l-a bătut la fund şi el a ajutat-o“.

În opinia celebrului Oliver Stone, dezbaterea Clinton-Trump este una între „un nebun“ şi „o războinică“. 

Donald Trump a confirmat faptul că nu plătește impozite („Asta arată că sunt inteligent“), dar credo-ul său anti-establishment continuă să seducă milioane de americani până la alegeri.

 

Cele mai citite

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă