15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialALEGERI PREZIDENŢIALE SUA. Cum vor evolua relaţiile România-SUA, în opinia lui Cristian...

ALEGERI PREZIDENŢIALE SUA. Cum vor evolua relaţiile România-SUA, în opinia lui Cristian Diaconescu

Consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, spune că Europa a lipsit din discursul celor doi candidaţi la preşedinţia SUA. Întrebat dacă se va schimba politica Washingtonului faţă de România, în cazul în care va câştiga Mitt Romney, fostul ministru de Externe a răspuns: “nu fundamental”, potrivit RFI.ro.

Pentru România ar fi bună continuitatea la Casa Albă sau schimbarea? Cristian Diaconescu oferă un răspuns diplomatic: “E o întrebare delicată. Din punctul nostru de vedere, chiar dacă s-ar produce schimbarea, avem toate argumentele să credem în continuitate”.

Citeşte şi VIDEO+FOTO. ALEGERI PREZIDENŢIALE ÎN SUA: Barack Obama vs. Mitt Romney. Cine va fi viitorul preşedinte al SUA?

Diaconescu observă lipsa Europei din discursurile electorale ale lui Barack Obama şi Mitt Romney: “Nu este numai o consecinţă a acestei campanii electorale. În general, politica democraţilor nu este foarte ataşată de problemele europene. De altfel, în mod concret şi interesul politico-strategic s-a diminuat în legătură cu zona europeană şi ceea ce ne interesează pe noi şi în legătură cu zona Mării Negre”.

“Sigur, din punct de vedere al securităţii şi al participării americane mai ales la proiectele de securitate şi mă refer în special la Alianţa Nord-Atlantică, nu au existat vulnerabilităţi, deci lucrurile au mers ‘business as usual’, cum se spune. Dar evident, un interes direct şi nemijlocit, mai ales în relaţia cu votantul american în legătură cu Europa şi dezvoltările europene nu s-a manifestat nici de o parte, nici de alta”, afirmă consilierul prezidenţial, care observă că “în general, Europa n-a făcut obiectul nici măcar al unei dezbateri ceva mai serioase în cele trei întâlniri faţă în faţă pe care le-au avut preşedintele în exerciţiu şi preşedintele aspirant”.

Cele mai citite

Fiorentina, în finala Conference League, pentru al doilea an consecutiv

Fiorentina a remizat în deplasare cu FC Bruges, scor 1-1, și s-a calificat pentru al doilea an la rând în finala Conference League, a...

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

Rusia și China subiectele principale ale alegerilor prezidențiale din Lituania

În Lituania va avea loc duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale, la care au drept de vot circa 2,5 milioane din cei 2,8 cetăţeni;...
Ultima oră
Pe aceeași temă