34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialALEGERI LOCALE 2016. Constanța. Cine va fi urmașul lui Mazăre?

ALEGERI LOCALE 2016. Constanța. Cine va fi urmașul lui Mazăre?

Competiția pentru primărie se anunță deschisă după retragerea din politică a lui Radu Mazăre (PSD), cel care a condus orașul între 2000 și 2015. Din in partea PSD va candida Decebal Făgădău, cel care de anul trecut exercită atribuţiile de primar al oraşului, după demisia lui Radu Mazăre. În În vârstă de 42 de ani, este de profesie economist, conduce organizaţia municipală a PSD Constanţa din 2013 şi este de anul trecut şi preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Decebal Făgădău este viceprimar al municipiului Constanţa din anul 2009, iar înainte de a ocupa această funcţie a fost director al Complexului Muzeal şi de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

Făgădău era considerat apopiat de Mazăre dar, mai nou, încearcă să schimbe această imagine. El a trimis o hârtie la Înalta Curte în care arată că primăria se consideră prejudiciată de Mazăre din cauza contractului de salubrizare şi vrea recuperarea a 25 de milioane de euro de la fostul edil.
PNL îi opune un candidat care nu a mai fost implicat până în prezent în politică, fostul rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, contraamiral de flotilă în rezervă, Vergil Chiţac, 54 de ani. Fostul prefect al judeţului Constanţa, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz, în vârstă de 46 de ani, este candidatul partidului lui Traian Băsescu pentru funcţia de primar al Constanţei. În 2012 a candidat la primăria și a fost învins de Radu Mazăre.

Formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, aruncă în luptă un alt politician care a mai candidat pentru primăria Constanța, în 2012, și a pierdut, senatorul Gigi Chiru. El a demisionat luna aceasta din PNL și s-a înscris în ALDE. Chiru a fost condamnat, în primă instanță, la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru mită electorală.

 

SONDAJ IRES PRIMĂRIA CONSTANȚA

 

Decebal Făgădău, PSD – 20%

 

Vergil Chiţac, PNL – 13%

 

Claudiu Palaz, PMP – 4%

 

Christian Gigi Chiru, ALDE – 4%

 

Omar Sunay, PND – 2%

 

Nicolae Grosu, PRM – 2%

Andrei Nicolae Tatu, independent – 2%

Ion Budi, independent – 1%

George Andrei Popescu, independent – 1%

Gheorghe Caruţiu, PNTCD – 1%

Dumitru Bădrăgan, PRU – 0,3%

Octavian Claudiu Ceti, PPU – 0,1%

Nu votez – 4%

Indecis – 32%

Nu răspund – 15%

Sondajul IRES a fost realizat telefonic în perioada 12-13 mai, pentru Digi24, pe un eşantion reprezentativ de 1.109 de persoane cu drept de vot în Constanţa, cu o marjă de eroare de 3%.

Precizăm că datele sunt raportate la totalul alegătorilor și nu la cei care ar vota. Raportându-ne la cei care au indicat o opțiune de vot, Făgădău ar avea 33% iar Chițac 22%. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă