15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialAlcoolul de contrabanda i-a imbogatit pe vamesi

Alcoolul de contrabanda i-a imbogatit pe vamesi

O ancheta DNA a durat mai bine de doi ani si trebuia sa aduca in fata justitiei zeci de politisti de frontiera imbogatiti din taxe de protectie. Numai ca procurorul-sef de la Oradea, Ioan Moldovan, nu avea nici un fel de dovezi in afara interceptarilor SRI si ale UM 0962. Si totusi, daca dovedeau putina curiozitate, organele de ancheta aduceau pe masa justitiei contrabandistii adevarati. Nu trebuiau decat sa faca un drum pana in piata Micro 14 din Satu Mare si sa numere miile de baxuri de tigari netimbrate aduse din Ucraina. Sau sa conlucreze cu colegii lor de la Directia de Finante Publice si Garda Financiara pentru a pune capat traficului cu alcoolul de proasta calitate din Maramures si Moldova. Fabricantii nocturni de alcooluri fara timbru il au in frunte pe vamesul Mic Vasile.
La jumatatea lunii februarie 2006, un control efectuat de Ministerul Finantelor inchidea fabrica de alcool apartinand firmei Dual Prod SRL din localitatea Petin, Satu Mare. Mai trecuse pe acolo si Garda Financiara si, gasind peste 2.000 de timbre fiscale false, a inregistrat la departamentul economic al Politiei un dosar penal. De mai bine de trei ani nimic nu ii sperie pe producatorii de alcool de contarabanda. In ciuda tuturor plangerilor, controalelor si sesizarilor inregistrate la autoritati, productia continua. Capii afacerii sunt fratii Mic Vasile, Mic Ioan si Nichitut Mihai, vechi clienti ai politiei, impreuna cu administratorul firmei, Costiniuc Catalin. Mic Vasile, creierul afacerii si, intr-o oarecare masura, protectorul ei, lucreaza la vama Petea. A fost cercetat penal in 2001 si chiar arestat. Fratele sau, Nichitut Mihai, a preluat numele sotiei dupa ce a avut mai multe probleme cu legea la frontiera. Impreuna au constituit Societatea Comerciala Dual Prod SRL (pe terenul fostei gospodarii de partid), in care figureaza ca asociat unic Mic Ioan si ca administrator Costiniuc Catalin. Sediul firmei stabilit strategic la fosta ferma zootehnica AGROCOM din satul Petin, comuna Paulesti, e asezat in camp deschis, la vreo 7-8 km de Satu Mare.

Si-au tras apa si gaze din bani europeni

Amplasamentul strategic al fabricii de alcool este decupat dupa modelul Zaher Iskandarani. Situata in camp deschis, fabrica nu poate fi supravegheata. Un drum sinuos printre noroaie este singura cale de acces catre fosta gospodarie de partid, unde dulaii de paza te atentioneaza de la un kilometru. In afara de cladiri si caini de paza, nu misca nimic la ferma. Nu se ocupa nimeni cu cresterea animalelor pentru ca nu mai exista de mult nici un animal. Dupa ce au infiintat fabrica de alcool brut si rafinat si de imbuteliat bauturi alcoolice, fratiorii au adus utilaje de 11 miliarde de lei. In 2004, un control al Garzii Financiare stabilea ca firma Dual Prod a prezentat acte false pentru utilaje si a primit restituiri ilegale de TVA de la Finantele Publice. Dupa un an, o nota a Directiei de Finante Satu Mare atesta faptul ca actele ar exista. Cu gazele si apa a fost mai simplu. Au rezolvat-o cu ajutorul primarului comunei Paulesti, Iosif Noghi. S-au legat direct la retelele de apa si gaz ale comunei construite din finantare europeana. Gazul a fost adus de la circa un km distanta. Oamenii spun ca partea primarului a fost de 200 de milioane de lei. De altfel, dupa ce ziaristii au vizitat comuna, primarul s-a internat subit in spital. Pe timpul noptii, cand fabrica producea din plin, toata comuna Paulesti ramanea fara apa. Borhotul rezultat din procesul de productie a fost deversat pe terenurile fermei Agrocom si pe proprietatile oamenilor, poluand zona. Apa de deversare este acida, distrugand panza freatica. Statia de epurare a apelor reziduale de la Dual Prod consta intr-un batal, adica un sant si o groapa in care au aruncat trei roabe de pietris. Politia nu a avut curaj sa faca nici o descindere la Dual Prod ani de zile, in ciuda faptului ca s-au facut sesizari la toate organele statului: Protectia Consumatorului sau Inspectoratul si Garda de Mediu. Acestia i-au lasat pe contrabandisti sa functioneze fara sa aiba statie de epurare a apelor reziduale si fara alte conditii.

Alcool de contrabanda cu… protectie

Alcoolul e produs in special din cereale, mai ales porumb achizitionat de la firma Unicompack Satu Mare, cel mai mare producator de cereale din zona. Mecanismul era simplu – luau cu acte doua tone de porumb, iar restul (cea mai mare parte) la negru. O alta sursa de materie prima o constituie alcoolul de contrabanda adus din Ucraina cu ajutorul vamesului Mic Vasile. Alcoolul era transformat in vodka si lichior, apoi se vindea la negru in Maramures si Moldova – Suceava, Neamt. Alcoolul de contrabanda adus din Ucraina si cel transportat spre vanzare era protejat de politisti (indeosebi cei de la Directia Economica). Sesizarile ajunse la politia economica se soldau cu NUP de fiecare data. Fabricantii nocturni erau stat in stat si nimeni nu indraznea sa-i deranjeze. Vamesul Mic Vasile mai are dosare penale pe rol. Detine una dintre cele mai frumoase vilisoare in comuna Paulesti, iar din salariul de bugetar si-a tras ultimul tip de Mercedes si o cladire in centrul orasului Satu Mare. Imobilul este cunoscut ca fostul magazin Otelul si a fost cumparat impreuna cu sotia avocatului sau, Pop Dan Aurel (fost presedinte al Tribunalului Satu Mare). Are 12-16 apartamente, care valoreaza circa 500 de mii de dolari.

Controale si amenzi cu intarziere

Garda de Mediu a efectuat o verificare in decembrie 2005 la SC Dual Prod si le-a dat producatorilor o amenda de 75 milioane lei, iar in februarie 2006 un alt control le-a adus o amenda de 15 milioane lei. Ambele controale au vizat utilizarea necorespunzatoare a statiei de epurare a apelor reziduale la finele procesului de productie. In decembrie 2005, Garda Financiara le-a aplicat o amenda de 500 milioane lei pentru comercializarea alcoolului netimbrat. Dual Prod s-a judecat cu Garda Financiara, aceasta din urma castigand procesul la Tribunalul Satu Mare. Prin sentinta definitiva s-a dispus si confiscarea sumei de 200 milioane lei reprezentand alcoolul netimbrat comercializat in luna decembrie 2005. Oficiul pentru Protectia Consumatorului a constatat diferente de 1% la concentratia de alcool dublu rafinat. La jumatatea lunii februarie 2006, Directia Generala a Finantelor Satu Mare a suspendat temporar autorizatia pentru productia de alcool la SC Dual Prod SRL pentru ca nu avea autorizatie individualizata de la DSP. A fost inceputa urmarirea penala impotriva administratorului Costiniuc Catalin pentru fals si uz de fals ca urmare a gasirii unui numar de 2.000 de timbre falsificate la Fabrica de Alcool cu ocazia controlului Garzii Financiare. Dosarul se afla la Serviciul de Combatere a Infractionalitatii Economico-Financiare, din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare, care a mai avut un dosar cu privire la Costiniuc Catalin.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...
Ultima oră
Pe aceeași temă