12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialAlcoolismul, încurajat în companiile de stat

Alcoolismul, încurajat în companiile de stat

La Oil Terminal, una dintre cele mai importante societăţi de stat din România, care gestionează majoritatea importurilor şi exporturilor de produse petroliere, alcoolismul este încurajat prin Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Conducerea companiei se luptă de peste doi ani să modifice regulile năucitoare din acest contract, dar s-a lovit de refuzul dur al liderilor de sindicat, care au pichetat şi chiar vandalizat, la începutul acestui an, sediul central.

Dezvăluirea a fost făcută ieri, într-o conferinţă de presă, de directorul general al Oil Terminal, Silviu Wagner. Potrivit CCM, salariaţii care au până în 0,3 la mie alcoolemie în aerul expirat nu riscă decât un avertisment scris, iar cei cu 0,5 la mie pot fi sancţionaţi cu reduceri minore de salariu, pe perioadă determinată. „Din 2009, de la instalarea mea în funcţie, salariaţii sunt testaţi, prin selecţie, pentru alcoolemie”, a declarat directorul companiei, care respinge categoric această practică la locul de muncă. Peste 25 de persoane au fost prinse cu grade de alcoolemie mai mari de 0,5 la mie, iar acestora li s-a desfăcut contractul de muncă. Cel mai recent caz a fost începutul săptămânii, când un angajat a fost depistat cu 0,66 la mie. Măsura este necesară, spune Wagner, pentru că o explozie la depozitele Oil Terminal ar fi mai devastatoare pentru Constanţa decât un accident nuclear la Cernavodă.

Se fură motorină cu sticla de vodcă

Din Oil Terminal au plecat şi angajaţi prinşi furând produse petroliere. Dacă acum câţiva ani de aici se fura motorină chiar cu vidanja, acum, în urma înăspririi controalelor, fenomenul s-a diminuat drastic, dar o parte din angajaţi încă funcţionează după principiul „dacă nu curge, pică”. Actuala conducere a dat afară oameni care sustrăgeau motorină cu ajutorul sticluţelor de vodcă. Un caz bizar a avut loc la începutul săptămânii, când un angajat a fost găsit gol-puşcă în incinta societăţii. Şi acesta a fost dat afară, dar acum a dat în judecată firma.

Sindicatul, stat în stat

Toate încercările de renegociere ale CCM s-au soldat cu refuzul categoric al liderilor unuia dintre cele două sindicate din Oil Terminal. Directorul economic Daniela Dragomir, spune că de şase luni se încearcă aducerea în cadrul noului Cod al Muncii a CCM, dar sindicaliştii se opun. „Toate negocierile s-au soldat cu refuz categoric din partea sindicatului”, a spus ea. Cel mai probabil, situaţia se va tranşa de către instanţă. Preşedintele unuia dintre sindicate, Aurel Gheorghe, a fost dat în judecată de către directorul general, pentru afirmaţii defăimătoare şi mincinoase la adresa sa. Gheorghe nu mai este angajat al Oil Terminal, dar rămâne lider de sindicat, deşi are şi vârsta de pensionare. „Acest Gheorghe Aurel s-a considerat omologul directorului general”, a spus Wagner despre presiunile sindicalistului.

Societatea, pe profit

În ciuda unor ani grei, de criză, Oil Terminal şi-a achitat toate datoriile către buget, furnizori şi salariaţi şi chiar are profit. Cifrele vor fi făcute publice pe bursă, pe 14 noiembrie. Din 2009, numărul de salariaţi a scăzut de la 1.276 la 1.184, dar salariile au crescut constant, cu 339 de lei. Salariaţii au trei prime anuale de peste 3.000 de lei, motorină, bani de concediu, lucrări stomatologice gratuite. Câştigul mediu brut în societate a fost de 3.000 de lei. Cheltuielile cu achiziţiile au fost eficientizate. Acum, de exemplu, şuruburile se cumpără la bucată. În plus, conducerea a încheiat 50 de noi contracte numai în acest an, pentru a echilibra bugetul. Acţionar majoritar la Oil Terminal este Ministerul Economiei, cu 59,62% din acţiuni. 

Cele mai citite

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

VIDEO. Ciolacu, despre plata pensiilor înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că plata pensiilor înainte de Paşte este "în grafic"."Încep cu anunţul că suntem în grafic, astfel încât pensiile să...
Ultima oră
Pe aceeași temă