15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialALARMANT. Cum instigă politicienii la discriminarea persoanelor cu autism

ALARMANT. Cum instigă politicienii la discriminarea persoanelor cu autism

Oamenii politici din România, între care se numără şi preşedintele Klaus Iohannis, folosesc termenul „autist” cu sens peiorativ, în discursurile lor publice şi, astfel, instigă indirect la discriminarea şi stigmatizarea persoanelor cu autism, arată Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

„Din păcate, în ultimii doi ani, odată cu creșterea vizibilității problemelor cu care se confruntă persoanele cu tulburări din spectrul autist (datorită campaniilor coordonate de ONG-urile înființate de părinții copiilor cu tulburări din spectrul autist, pentru a suplini lipsa serviciilor din partea statului), înregistrăm o recurență a termenilor <<autist>> și <<autism>>, în discursurile și declarațiile politice. Nu pentru a rezolva problemele serioase cu care se confruntă această categorie de oameni, ci cu sens peiorativ, în special pentru a jigni sau a ataca un adversar sau o poziție politică”, au transmis reprezentanţii FEDRA, într-un comunicat remis redacţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, recent, în contextul refuzului cotelor de refugiați, că ”România nu este o țară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”, spunând că oferta țării noastre pentru primirea refugiaților este foarte generoasă.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: România nu este o țară xenofobă, nici autistă, nici separatistă

În urma declaraţiei preşedintelui, reprezentanții FEDRA au trimis o scrisoare în atenția Administrației Prezidențiale prin care sesizau folosirea termenului cu o conotație peiorativă. Însă, răspunsul pe care l-au primit nu a conţinut scuze faţă de părinții copiilor cu autism.

De asemenea, în martie 2014, un alt politician care a folosit termenul „autism” cu sens peiorativ este şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care a scrie pe pagina lui de Facebook: „Autismul politic a devenit paradigmă pe scena politică. Un sfert din clasa politică românească afişează habarnamism, incompetenţă şi lipsă de profesionalism, este coruptă şi slab pregătită”.

Tot astfel, câteva luni mai târziu, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că „poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism”.

Citeşte şi: Tăriceanu: Poziţia lui Antonescu este a unui autist

În urma celor două declaraţii, FEDRA a solicitat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să îi sancţioneze Călin Popescu Tăriceanu și Mihai Răzvan Ungureanu. Însă, CNCD a concluzionat că afirmațiile lor nu au depășit limitele libertății de exprimare, dar au recomandat ca persoanele publice să nu mai folosească termenii “autist/autism” cu alte sensuri decât cele corecte. Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a trimis personal scuze președintelui FEDRA.

Însă, de curând, în 24 septembrie, Călin Popescu Tăriceanu a folosit încă o dată termenul „autist” cu sens peiorativ, declarând că CSM are un “comportament autist”.

Totodată, la începutul anului 2015, Liviu Dragnea, declara că nu dorește renunțarea la legile siguranței, dar că trebuie găsită o formulă în acord cu Constituția și drepturile fundamentale. Președintele interimar PSD a spus că sub nicio formă nu trebuie sa fim “autiști”, să ignorăm riscurile zonei în care se află România. La apelul părinților copiilor cu tulburări în spectrul autist,  Dragnea și-a cerut scuze pentru folosirea improprie a cuvântului „autist”.

Citeşte şi: Aurescu: Ridicarea de garduri care să delimiteze Europa, un gest mai degrabă autist şi inacceptabil

În lista politicienilor care au folosit termenul „autist” cu sens peiorativ s-a înscris şi Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care a declarat că, în opinia lui, „ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul Europei este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil, în afara spiritului European”.

Cele mai citite

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă