7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialALAN TURING si moartea sa suspecta

ALAN TURING si moartea sa suspecta

Google sărbătoreşte astăzi 100 de ani de la naşterea lui ALAN TURING, părintele informaticii moderne. Google şi-a modificat, sambata, 23 IUNIE 2012, logoul pentru a-l omagia pe matematicianul britanic, Alan Mathison Turing, având o contribuţie decisivă în inventarea computerului modern.

Citeste si FOTO Cele şapte MINUNI ale naturii din lume

În 1999, Time Magazine l-a numit pe Turing unul dintre cei mai importanţi 100 de oameni din secolul XX pentru rolul său în crearea calculatorului modern, afirmând: „Rămâne faptul că oricine tastează la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucrează pe o formă de maşină Turing.”

Citeste si FOTO 30 de sportivi sexy care vor participa la Olimpiada de Londra

ALAN TURING, născut la 23 IUNIE 1912 în Anglia, a fost un matematician, logician, criptanalist şi informatician britanic. Turing este adesea considerat a fi părintele informaticii moderne. Cu maşina Turing, el a adus o formalizare a conceptului de algoritm şi calcul.

Citeste si FOTO. Locurile mitice ale omenirii

ALAN TURING a adus o contribuţie semnificativă la dezbaterea privind inteligenţa artificială: el s-a întrebat dacă va fi vreodată posibil să spunem că o maşină este conştientă şi poate gândi.

Citeste si Destin curmat de boală: Povestea lui Mihai Pătraşcu, unul din cei mai mari informaticieni români din ultimul deceniu

Ulterior, TURING a lucrat la Laboratorul Naţional de Fizică, creând unul dintre primele programe de calculator, iar în 1948 s-a mutat la Universitatea Manchester, unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.

Citeste si TOP Cele mai frumoase şi controversate AMANTE din istorie

În cel de-al doilea război mondial, TURING s-a ocupat de criptanaliză, conducând departamentul care încerca să descifreze comunicaţiile germane.

În ultimii ani ai vieţii, TURING a devenit interesat de chimie şi a scris o lucrare despre morfogeneză.

Cariera lui ALAN TURING s-a încheiat în 1952, odată ce au ieşit la iveală înclinaţiile sale homosexuale. Pe atunci, homosexualitatea era considerată o boală mintală, iar TURING a fost anchetat penal.

Citeste si FOTO Zvonuri în istorie: Cine sunt personalităţile suspectate de homosexualitate

El a murit în 1954, otrăvit cu cianură. Deşi moartea lui a fost tratată drept sinucidere, mama lui TURING şi alţi apropiaţi au vorbit deseori despre “circumstanţele suspecte” în care a avut loc decesul.

Citeste si FOTO Antrenamente EXTREME ale poliţiştilor chinezi

În 2009, premierul britanic de atunci, Gordon Brown, i-a cerut scuze simbolic lui ALAN TURING, pentru modul în care a fost tratat din cauza orientării sale sexuale.

Citeste si FOTO: Vezi cine sunt POLITICIENII români care s-au SINUCIS!

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Claudiu Târziu (AUR): „Aberant, un elev român este amendat pentru patriotism!”

Senatorul Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se declară revoltat de cazul unui elev de liceu din...
Ultima oră
Pe aceeași temă