13.5 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

ALAN TURING si moartea sa suspecta

Google sărbătoreşte astăzi 100 de ani de la naşterea lui ALAN TURING, părintele informaticii moderne. Google şi-a modificat, sambata, 23 IUNIE 2012, logoul pentru a-l omagia pe matematicianul britanic, Alan Mathison Turing, având o contribuţie decisivă în inventarea computerului modern.

Citeste si FOTO Cele şapte MINUNI ale naturii din lume

În 1999, Time Magazine l-a numit pe Turing unul dintre cei mai importanţi 100 de oameni din secolul XX pentru rolul său în crearea calculatorului modern, afirmând: „Rămâne faptul că oricine tastează la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucrează pe o formă de maşină Turing.”

Citeste si FOTO 30 de sportivi sexy care vor participa la Olimpiada de Londra

ALAN TURING, născut la 23 IUNIE 1912 în Anglia, a fost un matematician, logician, criptanalist şi informatician britanic. Turing este adesea considerat a fi părintele informaticii moderne. Cu maşina Turing, el a adus o formalizare a conceptului de algoritm şi calcul.

Citeste si FOTO. Locurile mitice ale omenirii

ALAN TURING a adus o contribuţie semnificativă la dezbaterea privind inteligenţa artificială: el s-a întrebat dacă va fi vreodată posibil să spunem că o maşină este conştientă şi poate gândi.

Citeste si Destin curmat de boală: Povestea lui Mihai Pătraşcu, unul din cei mai mari informaticieni români din ultimul deceniu

Ulterior, TURING a lucrat la Laboratorul Naţional de Fizică, creând unul dintre primele programe de calculator, iar în 1948 s-a mutat la Universitatea Manchester, unde a lucrat la Manchester Mark 1, unul dintre primele calculatoare adevărate din lume.

Citeste si TOP Cele mai frumoase şi controversate AMANTE din istorie

În cel de-al doilea război mondial, TURING s-a ocupat de criptanaliză, conducând departamentul care încerca să descifreze comunicaţiile germane.

În ultimii ani ai vieţii, TURING a devenit interesat de chimie şi a scris o lucrare despre morfogeneză.

Cariera lui ALAN TURING s-a încheiat în 1952, odată ce au ieşit la iveală înclinaţiile sale homosexuale. Pe atunci, homosexualitatea era considerată o boală mintală, iar TURING a fost anchetat penal.

Citeste si FOTO Zvonuri în istorie: Cine sunt personalităţile suspectate de homosexualitate

El a murit în 1954, otrăvit cu cianură. Deşi moartea lui a fost tratată drept sinucidere, mama lui TURING şi alţi apropiaţi au vorbit deseori despre „circumstanţele suspecte” în care a avut loc decesul.

Citeste si FOTO Antrenamente EXTREME ale poliţiştilor chinezi

În 2009, premierul britanic de atunci, Gordon Brown, i-a cerut scuze simbolic lui ALAN TURING, pentru modul în care a fost tratat din cauza orientării sale sexuale.

Citeste si FOTO: Vezi cine sunt POLITICIENII români care s-au SINUCIS!

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă