2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialFOTO. Locurile mitice ale omenirii

FOTO. Locurile mitice ale omenirii

Ne-am hrănit cu descrierile lor când eram copii şi ne cream, în minte, propriile poveşti despre felul în care ar fi trebuit să arate regatul lui Arthur sau despre oraşul de aur El Dorado. Mai târziu, am văzut documentare şi filme artistice despre aceste locuri, în care fiecare regizor a încercat să reinterpreteze mitologia.

Vă prezentăm câteva din cele mai cunoscute locuri mitice din literatura universală:

Agarta (Agartha ori Agarti) este un oraş localizat în centrul Pământului. Ocultistul francez Alexandre Saint-Yves d’Alveydre a scris, la sfârşitul secolului XIX, o carte despre acest oraş şi a distrus, în 1910, cele două exemplare ale cărţii, considerând că a dezvăluit prea multe despre el. El este cel care a introdus Agarta în mitologia europeană, conform enciclopediei online Wikipedia.

În Asgard trăiau zeii nordici, patronaţi de Odin. Acolo se găsea şi Valhalla, paradisul în care mergeau după moarte războinicii vikingi.

Avalon este insula legendară unde s-a retras regele Arthur sau locul unde a fost înmormântat şi tot acolo a fost făurită sabia Excalibur. Din secolul XII, Avalon a fost asociat cu Glastonbury. Arthur şi-a fondat regatul în Camelot- totuşi, acest loc a apărut în mitologie abia în legendele franceze din secolul XII.

Câmpiile Elizee reprezintă raiul în mitologia greacă, unde se duceau eroii şi oamenii virtuoşi. Câmpiile Elizee se găseau dincolo de fluviul Oceanus, conform descriilor lui Homer. Acolo nu era niciodată frig, nu ploua şi nu ningea. Opusul lor era Tartarul, cea mai joasă regiune a lumii. Ca să intri în Tartar, trebuia să îi plăteşti o moedă lui Charon ca să treci râul Styx şi apoi să treci de câinele cu trei capete, Cerber.

El Dorado este oraşul de aur în mitologia Americii de Sud. Europenii vorbeau despre „Lumea Nouă”, în care se găsea acest oraş mitic în care totul era construit din aur. În secolul XVI, spaniolii au pornit în căutarea El Dorado, secând lacul Guatavita, conform National Geographic.

În credinţa budistă, Shambhala este un loc în care trăiesc cei luminaţi de Buddha, fiind situat undeva în Munţii Himalaya sau deasupra deşertului Gobi.

Shangri-La este un loc mistic în Munţii Kunlun, descris pentru prima dată într-o carte din 1933, a lui James Hilton. Este asociat deseori cu Shambhala.

Tir na nOg („tărâmul celor tineri”) este lumea de apoi în mitologia irlandeză. Acolo nu se refugiau după moarte eroii, ci era un tărâm populat cu creaturi supranaturale.

 

Cele mai citite

Oficial! Denis Ciobotariu a plecat de la Sepsi și a semnat cu Rapid

Denis Ciobotariu (26 de ani) a părăsit oficial clubul Sepsi Sfântu Gheorghe pentru a se alătura Rapidului, în urma unui transfer definitivat în această...

Tipuri de cărucioare copii și cum să alegi modelul potrivit?

Pe piață există o varietate de modele de cărucioare copii, fiecare oferind diferite funcționalități și caracteristici. Alegerea unui model potrivit pentru copilul tău...

Tudorie salvează Petrolul! Atacantul se transferă în China și aduce un răgaz financiar echipei

Alexandru Tudorie (28 de ani), golgheterul Petrolului din prima parte a sezonului, este foarte aproape de un transfer în prima ligă chineză, o mutare...
Ultima oră
Pe aceeași temă