11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialAi parcat ca un bou! Trimitem poliţia peste tine

Ai parcat ca un bou! Trimitem poliţia peste tine

Acolo unde autorităţile nu pot sau nu vreau, cetăţenii iau atitudine. Cum în ultima vreme oamenii se mobilizează mai eficient prin Internet, patru tineri au creat un spaţiu virtual unde pot fi daţi în vileag şoferii care parchează neregulamentar. În curând, va apărea şi o aplicaţie care va identifica locul unde şoferii au încălcat legea. Astfel poliţitii pot acţiona.

Pagina de Internet intutulată “Ai parcat ca un bou”, găzduită de cel mai mare site de socializare Facebook se bucură de simpatia a peste 30.000 de români (acesta este numărul de like-uri). Pe această pagină sunt postate imagini cu maşini parcate după cum l-a tăiat capul pe şofer, în acest fel blocându-se trotuare, treceri de pietoni, refugii pentru autobuze, ocupându-se mai multe locuri din parcări sau pe cele destinate persoanelor cu handicap.

Am vrut să le spunem că ne deranjază

Oricine surprinde o ipostază pentru care un şofer ar trebui amendat ori să rămână fără carnet o poate post ape această pagină găzduită de Facebook. Pe zi, sunt trimise administratorilor sute de imagini, iar câteva zeci sunt postate, comentariile şi dezbaterile din jurul imaginilor fiind nelipsite.

Am stat de vorbă cu unul dintre iniţiatorii acestui demers care ne-a precizat că doreşte să rămână anonim. Tânărul a dezvoltat această platformă de Internet fără a urmări un câştig financiar sau de norietate personal. “Am vrut să le spunem şoferilor indisciplinaţi că atunci când ei parchează în dispreţul legii acest fapt ne derajnează în mod direct. Indiferent dacă vorbim de ceilalţi participanţi la trafic sau de pietoni”, ne explică interlocutorul nostru

Pagina a fost creată la finalul 2012. În acest moment, există un număr mare de utilizatori implicaţi în acest proiect care trimit sute de imagini cu şoferi ce parchează neregulamentar. Pentru că într-un fel procesul de publicare a imaginilor merge de la sine, iniţiatorii se pot concentra pentru dezvoltarea paginii “Ai parcat ca un bou”.

Recidiviştii vor fi urmăriţi

“Acum dezvoltăm o aplicaţie pentru smartphone care să le permită celor care o deţin să poată fotografia o maşină parcată neregulamentar şi, în timp real, imaginea să ajungă automat pe pagina noastră de Facebook împeună cu coordonatele GPS ale autovehiculului. Încercăm să găsim şi o metodă prin care să salvăm numele maşinii, astfel încât să putem crea o hartă interactivă. În acest mod vom putea şti pentru unde sunt cei mai mulţi şoferi indisciplinaţi, care sunt recidiviştii”, spune iniţiatorul paginii.

În momentul în care va exista această hartă şi baza de date mai sus amintită, informaţiile vor fi prezentate autorităţilor, fără nici un fel de pretenţie materială. Cu siguranţă nu este plăcut să îţi vezi maşina expusă pe un site care vrea să atragă atenţia asupra comportamentului nesimţit al şoferilor în trafic. “Reacţii de la şoferi care s-au văzut pe pagina noastră de Internet au fost foarte puţine. Ei ştiu că au greşit parcând ilegal dar invocă drept scuză faptul că în oraş sunt prea puţine locuri de parcare. Pe de altă parte, nici noi nu trebuie să ne ştergem hainele de maşinile lor când ne blochează trotuarele. Am văzut şi am publicat fotografii care înfăţişau o maşină de salvare care nu putea ajungea la victimă deoarece drumul era blocat de un vehicul. Am primit poze cu mămici care coborau cu căruciorul pe carosabil pentru că trotuarul era plin de maşini. Am avut imagini cu maşini lăsate pe patru locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi. Pentru astfel de comportamente nu există scuză”.

Iniţiativa a coborât şi în stradă sub forma unor mici autocolante pe care se poate citi – “Ai parcat ca un bou”, distribuite gratuit unor voluntari care ulterior le lipesc pe geamul sau oglinda maşinilor parcate aiurea.

România liberă va prezenta şi alte iniţiative pornite pe Internet prin care cetăţenii semnaleză abuzurile la care sunt supuşi. De către autorităţi sau pur şi simplu de către ceilalţi semeni ai lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă