13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialAFP: Economia românească a fost luată ostatică de criza politică

AFP: Economia românească a fost luată ostatică de criza politică

După doi ani de recesiune severă, România părea pe calea cea bună pentru reluarea unei creşteri durabile, chiar dacă modestă, dar criza politică din vârful statului care se eternizează fragilizează economia şi ameninţă să alunge investitorii, conform unei analize făcute de jurnaliştii AFP, scrie B1.ro.

Premierul Victor Ponta a oferit asigurări miercuri că guvernul, aflat la putere din mai, ca continua să lucreze pentr a asana finanţele publice şi pentur a privatiza marile companii energetice şi de transport, aşa cum s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene.

Numeroşi analişti subliniază însă că economia este „îngheţată,” luată ostatică într-un război fără milă care durează de peste o lună între coaliţia de centru stânga a lui Ponta, Uniunea Social Liberală şi preşedintele de centru drepata Traian Băsescu, supus unui proces de destituire, mai relatează AFP, conform HotNews.

„Economia este gripată, banii nu mai circulă, administraţia este blocată, toate deciziile importante sunt amânate şi marile contracte îngheţate,” a rezumat analistul economic Doru Lionachescu, de la Capital Partners.

Prima victimă a acestei crize, moneda locală, leul, s-a depreciat cu circa 5% în câteva săptămâni, o depreciere care va antrena creşterea preţurilor, în special la combustibil şi gaze.

Previziunea de creştere economică, fixată la 1,5% la începutul anului, dpuă 2,5% în 2011, a fost şi ea revizuită în scădere în jurul cifrei de 1%, afectată şi de seceta din ţară.

Respectat pentru discursul său moderat, guvernatorul băncii centrale Mugur Isărescu şi-a exprimat public exasperarea în cursul acestei săptămâni, lansând un semnal de alarmă faţăde instabilitatea politică: „Depindem de pieţele internaţionale care ne vor penaliza drastic,” subliniase el.

În acest climat tensionat, investitorii nu îşi mai ascund nici ei îngrijorarea, în timp ce fluxurile de capital extern se prăbuşesc.

„Criza politică şi instabilitatea pe care o generează ar putea determina anumiţi investitori să îşi amâne deciziile privind investiţiile în România,” explică o sursă diplomatică occidentală.

„Problema este de a şti cum vor reacţiona companiilegermane care doresc să investească în această ţară faţă de situaţia în curs,” adaugă şi Annika Pattberg, de la Germany Trade and Invest, care subliniază că societăţile doresc un „sistem judiciar stabil şi transparent.”

Marţi, negociatorul FMI Erik de Vrijer s-a declarat „îngrijorat” de riscul ca turbulenţele politice să pună în pericol realizările din ultimii ani, rod al unei severe cure de austeritate.

„Este important pentru guvern să se concentreze asupra priorităţilor macroeconomice, să continue politicile bugetare stricte şi reformele car esă permită economiei să crească mai rapid,” a subliniat oficialul FMI, care va oferi săptămâna viitoare diagnostiucl Fondului asupra stării de sănătate a economiei româneşti.

„Din nefericire, guvernul se concentrează pe dispute politice,” îşi exprimă regretul analistul financiar Aurelian Dochia, care notează că intenţiile afişate de executiv pentru lansarea economiei nu au fost urmate de măsuri concrete, mai scriu jurnaliştii AFP.

„Oamenii politici nu îşi dau seama cât de dramatică e situaţia atât în România cât şi pe plan internaţional,” adaugă el. Cu atât mai mult cu cât economia românească este strâns legată de zona euro. „Lucrul pe care trebuie să-l evităm înainte de toate este să ne săpăm propriul nostru mormânt, or exact asta suntem pe punctul de a face.”

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă