20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAfaceriști din Oradea, arestați pentru fraudă fiscală de 1,5 milioane de euro

Afaceriști din Oradea, arestați pentru fraudă fiscală de 1,5 milioane de euro

Doi afaceriști din Oradea suspectați de o fraudă fiscală de peste 1,5 milioane de euro, au fost arestaţi, joi, informează surse judiciare citate de Mediafax. Cei doi sunt acuzați că, în perioada 2012-2013, au înregistrat facturi fictive, după care au simulat livrări intracomunitare de mărfuri către firme din Ungaria.

Cei doi administratori de firme au fost reţinuţi, miercuri, în urma unei acţiuni la care au participat 40 de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi de la Serviciul de Operaţiuni Speciale, în cadrul căreia au fost făcute zece percheziţii.

În urma percheziţiilor domiciare şi la sediile firmelor administrate de cei doi bărbaţi, poliţiştii au ridicat documente contabile, cinci laptopuri, cinci harduri PC, patru sisteme de calcul, token-uri, memory stick-uri, precum şi 15.000 de euro.

Potrivit poliției, cei doi bărbaţi sunt acuzaţi că în perioada 2012 – 2013 ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale firmelor facturi fictive de la societăţi cu comportament de tip "fantomă", având sediile în Deva, dar şi în Ungaria. De asemenea, ei sunt suspectaţi că ar fi simulat livrări intracomunitare de mărfuri, în special telefoane mobile şi sisteme de calcul, către firme din Ungaria, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Prejudiciul total provocat bugetului consolidat al statului se ridică, până în prezent, la peste şapte milioane de lei, adică peste 1,5 milioane euro, anchetatorii urmând să ia măsuri asiguratorii pentru recuperarea acestuia.

Tribunalul Bihor a dispus arestarea celor doi bărbaţi pentru 30 de zile.

Cei doi afacerişti ar fi, potrivit Mediafax, Cristian Sabău şi Gheorghe Hălmăgean. Ei au devenit cunoscuţi opiniei publice în 2010, când au obţinut acordul de principiu al Consiliului Judeţean Alba pentru construcţia unor noi pârtii de schi şi a unei noi staţiuni la limita judeţelor Alba şi Bihor, în zona Arieşeni, între Vârful Piatra Grăitoare şi Pasul Vârtop, investiţie evaluată la 40 milioane euro, dar care până în prezent nu s-a concretizat.

Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...
Ultima oră
Pe aceeași temă